Datum: 2.12.2014
Vědci Institutu výzkumu potravin z Výzkumného parku v Norwichi ve spolupráci s Oxford Instruments vyvinuli rychlou a lacinou alternativu k DNA testování masa, která rozpozná koňské maso od hovězího.
Koně a skot mají dost odlišné trávicí systémy a tuk z jejich masa se liší ve složení mastných kyselin. Rozdílného chemického složení tuku využívá i nová metoda testování masa, která zahrnuje technologii podobnou zobrazování magnetickou rezonancí v medicíně.
Člověk vybavený tímto testem zjistí už za 10 minut, jestli má co do činění s kusem hovězího anebo koňského masa. Novou metodu, jejíž vývoj financovaly agentury Innovate UK a Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), nedávno prověřili v průmyslovém prostředí, u předního britského zpracovatele masa. Testy ve výrobě byly podle všeho úspěšné, protože vědci už zkoušejí určovat i jiné druhy masa, včetně vepřového a skopového.
Problémy s koňským masem naplno propukly při skandálu v roce 2013, kdy našli koňské maso v mnoha hovězích hamburgerech. Následující analýzy odhalily koňské maso i v celé řadě dalších masných produktů, což vedlo ke stažení velikého množství potravin ze supermarketů. Tahle krize odhalila zranitelnost zpracování masa vůči podvodům a také nedostatky v testování masných produktů.
V současnosti se maso kontroluje hlavně DNA testy, které jsou ale relativně pomalé, drahé a také poměrné náchylné ke kontaminaci.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Nabídka zaměstnání - Nabídka zajímavých zaměstnání
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Technologie CELF přináší levná, uhlíkově neutrální biopaliva
Molekulární pneumatická kladiva prorážejí stěny nádorových buněk