Datum: 2.4.2012
Vědci nedávno zveřejnili informace, že popcorn obsahuje více zdraví prospěšných antioxidantů polyfenolů než některé ovoce a zelenina. Doktor Joe Vinson z University of Scranton, který provádí analýzy polyfenolů v čokoládě, ořeších a jiných potravinách o tom hovořil na březnovém setkání Americké chemické společnosti. Vysvětlil, že v popcornu jsou polyfenoly více koncentrované, protože obsahuje pouze kolem 4 procent vody a slupky, které mnozí nemají rádi, protože se zachytávají do zubů, obsahují největší koncentraci polyfenolů a vlákniny.
„Popcorn by mohla být perfektní svačina. Jde o 100% nezpracované čisté zrno. U jiných potravin tvoří celá zrna pouze část, i když jsou nazývány celozrnné. Popcorn však nelze považovat za zdravý, pokud je konzumován s velkým množstvím soli či cukru.
Popcorn však ve zdravém jídelníčku nemůže nahradit ovoce a zeleninu. Neobsahuje zdaleka tolik vitaminů a jiných živin, ale je dobré stravu pukancovou (na přípravu popcornu) kukuřicí obohatit. Množství polyfenolů v popcornu je až 300 mg na porci, ve srovnání se 114 mg ve sladké kukuřici a 160 mg v ovoci na stejnou porci.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavní i vedlejší pracovní poměr
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Nanodiamanty mohou blokovat metastáze u myší
GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikálií