Hlavní stranaZpravodajstvíPolynenasycené mastné kyseliny odolnější k oxidaci

Polynenasycené mastné kyseliny odolnější k oxidaci

Datum: 9.12.2010 

Biochemici z University of California pracují na nových metodách prevence oxidace esenciálních mastných kyselin. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pro správnou funkci lidského organismu nezbytné. Jsou však zároveň velmi náchylné k oxidaci vysoce reaktivními kyslíkovými částicemi.

Výsledkem jejich práce by mohla být nová skupina účinných potravních doplňků, které by nám mohly pomoci bojovat s neurodegenerativními nemocemi jako je Parkinsonova a snad i Alzheimerova choroba. Vědci si od nich slibují také zmírnění stárnutí vlivem oxidativního stresu.

Místo většího přijímání antioxidantů zvolili strategii vylepšení molekul v místech, kde jsou nejnáchylnější k poškození. V tomto novém přístupu jsou nejtěkavější vodíkové atomy polynenasycených mastných kyselin nahrazeny mnohem stabilnějším deuteriem. Jde o izotop vodíku, který se od běžného liší především atomovou hmotností. Výsledkem je mastná kyselina se stejnou funkcí, jako měla její předchůdkyně, ale s menší náchylností k oxidaci.

Výzkum je publikován v časopise Free Radical Biology and Medicine.

Vlasta Stancová

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101202124620.htm


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn