Hlavní stranaZpravodajstvíPolyfenoly borůvek brání diferenciaci adipocytů u myší

Polyfenoly borůvek brání diferenciaci adipocytů u myší

Datum: 14.4.2011 

O borůvkách se ví, že příznivě působí na kardiovaskulární systém, řada vědeckých studií označila borůvky za zdravé pro naše srdce, hlavně díky vysokému množství polyfenolů. Nedávno provedená studie z Texas Woman's University si dala za cíl zjistit, zda polyfenoly borůvek hrají roli v diferenciaci adipocytů, čili tukových buněk. Bylo prokázáno, že rostlinné polyfenoly brání procesu adipogeneze, tedy tvorbě tukových buněk a indukují lipolýzu, neboli rozklad tuků.

Shiwani Moghe zjišťoval, zda polyfenoly borůvek mohou bojovat s obezitou na molekulární úrovni. Provedl pokus s tukovou tkání myší a zjistil, že s rostoucí dávkou polyfenolů došlo k potlačení diferenciace tukových buněk. Zda polyfenoly borůvek podobně působí také na tukovou tkáň lidí, budou muset vědci ještě zjistit.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.sciencedaily.com


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn