Datum: 14.4.2011
O borůvkách se ví, že příznivě působí na kardiovaskulární systém, řada vědeckých studií označila borůvky za zdravé pro naše srdce, hlavně díky vysokému množství polyfenolů. Nedávno provedená studie z Texas Woman's University si dala za cíl zjistit, zda polyfenoly borůvek hrají roli v diferenciaci adipocytů, čili tukových buněk. Bylo prokázáno, že rostlinné polyfenoly brání procesu adipogeneze, tedy tvorbě tukových buněk a indukují lipolýzu, neboli rozklad tuků.
Shiwani Moghe zjišťoval, zda polyfenoly borůvek mohou bojovat s obezitou na molekulární úrovni. Provedl pokus s tukovou tkání myší a zjistil, že s rostoucí dávkou polyfenolů došlo k potlačení diferenciace tukových buněk. Zda polyfenoly borůvek podobně působí také na tukovou tkáň lidí, budou muset vědci ještě zjistit.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Výzkum genomů magických houbiček míří k novým kultivarům
„Čárový kód“ pro fágy usnadní jejich využití