Podle ministerstva zemědělství se letos poprvé snížily osevní plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí - Bt kukuřicí. Ke snížení došlo i přes dosavadní pozitivní
zkušenosti s Bt kukuřicí odolnou proti zavíječi kukuřičnému.
Bt kukuřice zatím není v ČR užívána pro potravinářské účely. Přesto je odbyt problematický pro tento typ kukuřice. Je nutno ji oddělovat od klasické produkce
kukuřice a označovat jako geneticky modifikovaný (GM) organismus. Je to jednak komplikace, jednak ji někteří
zemědělci odmítají používat jako krmivo.
Zmenšení ploch Bt kukuřice může ale souviset také s celkovým poklesem ploch kukuřice na zrno v letošním roce (dle údajů ČSÚ z cca 108 tis. ha v roce 2008 na 92
tis. ha v roce 2009).
Na základě dosavadních zkušeností je Bt kukuřice přínosem zejména v místech zvýšeného výskytu škodlivého zavíječe kukuřičného. U Bt kukuřice dochází k významnému snížení napadení rostlin plísněmi a významně nižšímu poškození porostu. Následně jsou pak zaznamenávány i vyšší výnosy v průměru o cca 10 % ve srovnání s klasickými hybridy.
V současných podmínkách na trhu je pěstování Bt kukuřice vítanou technologií především pro pěstitele s živočišnou základnou, kteří mohou produkt zpracovat
v rámci vlastního podniku.
S ohledem na doposud dosažené příznivé výsledky této technologie v praxi nepovažuje MZE pokles ploch Bt kukuřice za pozitivní vývoj.
Zdroj: Svět biotechnologií
49
Komentáře / diskuse
Váš komentář: