Datum: 28.3.2022
Výzkumný tým pod vedením odborníků Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) vyvinul metodu, která umožňuje efektivně vyrábět a extrahovat oleje rostlinného typu z běžných mikrořas.
Palmový olej je dnes nejpopulárnější rostlinný olej a objevuje se ve zhruba polovině spotřebních produktů s oleji. V roce 2024 by jeho celosvětová produkce měla dosáhnout 107,6 milionů tun.
Zároveň se ale z plantáží palmy olejové stal závažný problém ochrany přírody. Pěstování této palmy je zodpovědné za apokalyptické odlesňování v teplých oblastech světa, které ohrožuje řadu chráněných druhů.
Výrobu oleje z mikrořas taková rizika nedoprovázejí. Postup singapurského týmu zahrnuje přidání kyseliny pyrohroznové, která se vyskytuje prakticky ve všech živých buňkách do roztoku se zelenou řasou Chromochloris zofingiensis z příbuzenstva chlorel. Tato směs je následně vystavena ultrafialovému záření kvůli stimulování fotosyntézy. Badatelé rovněž vyvinuli inovativní a podstatně levnější náhradu média pro kultivaci mikrořas, která je založená na fermentovaných zbytcích sóji. Nové médium přitom zvyšuje „sklizeň“ mikrořas.
Mikrořasy byly po 14 dnech sklizeny, propláchnuty, usušeny a ošetřeny metanolem, kvůli rozštěpení vazeb mezi olejem a řasovým proteinem – aby bylo možné olej účinně extrahovat.
Aby byl zajištěn olej pro výrobu komerční čokolády o hmotnosti 100 gramů, bylo by nutné tímto způsobem zpracovat 160 gramů mikrořas.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Brigády pro studenty - Nabídky zajímavých brigád pro studenty
Nové selenové nanočástice pomáhají zvládat postmenopauzální osteoporózu
Speciální nanočástice proti alergii brání před anafylaktickým šokem