Hlavní stranaZpravodajstvíOdpadní voda zvyšuje výnos máty

Odpadní voda zvyšuje výnos máty

Datum: 7.3.2011 

Když se extrahují esenciální oleje z rostlin destilačním procesem, vzniklá odpadní voda je následně vypouštěna do řek. Tým vědců zjistil, že zbytková voda po destilaci některých aromatických rostlinných druhů měla příznivý účinek na výnos a obsah esenciálních olejů máty klasnaté (Mentha spicata) a máty peprné (Mentha piperita).

Tyto rostliny se pěstují pro jejich esenciální oleje a sušené listy. Sušené listy se používají při přípravě čajů, čerstvé listy jako osvěžující bylina v kuchyni a esenciální oleje od obou mát jsou používány při výrobě žvýkaček, zubních past, ústních vod, cukrovinek, léčiv a při aromaterapii.

Nová metoda zvýšení výnosu a obsahu esenciálního oleje v těchto dvou plodinách by mohla mít nejen ekonomické výhody, ale navíc být i ekologická. Nápad sprejově rozprašovat odpadní destilační vodu na listy máty měl profesor Valtcho D. Zheljazkov z Mississippi State University, a to na základě zajímavých výsledků jedné starší studie. Podle které odpadní voda ze šalvěje, tymiánu a rozmarýnu obsahovala antioxidanty.

Vlasta Stancová

Zdroj:

www.sciencedaily.com

Publikace:

Zheljazkov, Valtcho D., Astatkie, Tess, Horgan, Thomas, Rogers, S. Marie. Effect of Plant Hormones and Distillation Water on Mints. HortScience, 2010 45: 1338-1340


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn