Datum: 7.3.2011
Když se extrahují esenciální oleje z rostlin destilačním procesem, vzniklá odpadní voda je následně vypouštěna do řek. Tým vědců zjistil, že zbytková voda po destilaci některých aromatických rostlinných druhů měla příznivý účinek na výnos a obsah esenciálních olejů máty klasnaté (Mentha spicata) a máty peprné (Mentha piperita).
Tyto rostliny se pěstují pro jejich esenciální oleje a sušené listy. Sušené listy se používají při přípravě čajů, čerstvé listy jako osvěžující bylina v kuchyni a esenciální oleje od obou mát jsou používány při výrobě žvýkaček, zubních past, ústních vod, cukrovinek, léčiv a při aromaterapii.
Nová metoda zvýšení výnosu a obsahu esenciálního oleje v těchto dvou plodinách by mohla mít nejen ekonomické výhody, ale navíc být i ekologická. Nápad sprejově rozprašovat odpadní destilační vodu na listy máty měl profesor Valtcho D. Zheljazkov z Mississippi State University, a to na základě zajímavých výsledků jedné starší studie. Podle které odpadní voda ze šalvěje, tymiánu a rozmarýnu obsahovala antioxidanty.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Publikace:
Zheljazkov, Valtcho D., Astatkie, Tess, Horgan, Thomas, Rogers, S. Marie. Effect of Plant Hormones and Distillation Water on Mints. HortScience, 2010 45: 1338-1340
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Radioaktivní fruktóza zviditelní nádory a záněty
Jak želvušky přežívají zničující radiaci?