Hlavní stranaZpravodajstvíNon-stop fermetace efektivnější cestou vaření piva

Non-stop fermetace efektivnější cestou vaření piva

Datum: 30.5.2013 

Bylo by možné ušetřit energii při vaření piva? Vědci z Technické univerzity v Mnichově tvrdí, že ano a mají zato, že našli způsob, jak toho dosáhnout. Kredit: K. Auffermann-Müller/TUM.

Vyvinuli novou technologii fermentace, která probíhá v navzájem propojených nádržích. Jejich zařízení může fungovat nepřetržitě po několik měsíců, což vede k úspoře vynaložené energie a ke znatelnému zvýšení efektivity celého procesu.

Jak vysvětluje Konrad Müller-Auffermann z Research Center Weihenstephan for Brewing and Food Quality, fermentaceležení jsou časově nejnáročnějšími fázemi celého vaření piva. Zároveň jsou společně s výběrem kvasinek kritické pro výslednou chuť a vůni piva, které jsou ostře sledovány uživateli.

Pivovary obvykle k fermentaci používají velké nerezové cylindrokónické nádrže, které mají jen jeden vtok a jeden odtok na svém spodku a jejich prostřednictvím řeší veškeré naplňování používanými surovinami a vypouštění hotového produktu. Jakmile v klasickém provozu doběhne fermentace a ležení, tak pivovar fermentační nádrže vyčistí, což obvykle zabere několik hodin. Poté je znovu naplní surovinami a spustí další kolo fermentace.

Je vcelku pochopitelné, že během čištění, plnění či vypouštění fermentačních nádrží v nich nemůže zároveň běžet fermentace. Müller-Auffermann a spol. fermentují kontinuálně v propojených nádržích. Jednoduše upravili existující fermentační nádrže a propojili je do reakční kaskády. Chuť výsledného produktu budeme moci posoudit, až někde začnou vařit pivo jejich technologií.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme


Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse

našinec: (05.06.13 03:54)

Bravo, CKTanky, ani minutu bez provozu. Ať žije kvalita piva. Námět pro pivovary vařící eurobřečky. (reagovat)


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn