Datum: 1.4.2011
Nejzdravější ořechy rostou na téměř každé české zahradě. Na 241. National Meeting & Exposition of the American Chemical Society v Californii informovali vědci o tom, že vlašské ořechy mají nejzdravější kombinaci antioxidantů a nejkvalitnější antioxidanty ze všech ostatních druhů ořechů. „Hrstka vlašských ořechů obsahuje téměř dvakrát více antioxidantů než ekvivalentní množství jiných ořechů, jako jsou mandle, burské oříšky, pekanové, lískové, kešú, makadamové nebo pistáciové ořechy. Lidé jich bohužel nejedí dostatek a měli by je zařadit do jídelníčku," vysvětluje doktor Joe Vinson.
Velkou výhodou ořechů je to, že se konzumují převážně bez tepelné úpravy a nedochází tudíž ke ztrátě antioxidantů. Ořechy obecně jsou výjimečné neobvyklou kombinací živin. Kromě antioxidantů jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Ořechy obsahují zdravé polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny a americká studie z roku 2009 došla k závěru, že konzumace ořechů významně snížila riziko obezity. Vinson doporučuje sníst 7 vlašských ořechů za den, abychom dosáhli požadovaného prospěšného účinku.
Více informací na:
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
Internet of Bio-Nano Things zaĹ™ĂdĂ propojenĂ nanosenzorĹŻ v tÄ›le pacienta
NovÄ› objevená kvasinka bránĂ houbovĂ˝m infekcĂm konkurencĂ