Hlavní stranaZpravodajstvíMikrobiologové vylepšili chuť piva

Mikrobiologové vylepšili chuť piva

Datum: 7.10.2022 

Belgičtí badatelé vylepšili chuť piva tím, že identifikovali a upravili gen, který je zodpovědný za podstatnou část chuti tohoto i některých dalších alkoholických nápojů.

Kredit: Souffriau et al. (2022), Applied and Environmental Microbiology.Pivo se po celá staletí vařilo v otevřených kádích. V sedmdesátých letech ale pivní průmysl přešel k velkým uzavřeným tankům, které je mnohem snazší plnit, vyprazdňovat a čistit. To umožnilo vařit pivo ve větších objemech a podstatně snížit náklady. Problém je v tom, jak jistě ví každý pivař, že tento postup obvykle zásadně znehodnocuje kvalitu a chuť piva, kvůli nedostatečné tvorbě potřebné vůně.

Během fermentace při vaření piva dochází k tomu, že kvasinky přemění asi 50 procent cukru ve rmutu na etanol a zbytek na oxid uhličitý. Potíž je v tom, že oxid uhličitý zvyšuje tlak ve zmíněných velkých uzavřených nádobách, což v důsledku postihuje chuť piva.

Johan Thevelein z Katholieke Universiteit a jeho tým vyvinuli technologii, kterou lze použít k identifikaci genů kvasinek, zodpovědných za komerčně významné znaky u kvasinek. Tuto technologii aplikovali při pátrání po genech zodpovědných za chuť piva. Prozkoumali při tom velké množství používaných kmenů pivních kvasinek, aby zjistili, který z nich nejlépe zachovává požadovanou chuť piva i za vyššího tlaku v pivních tancích.

Soustředili se na gen pro „banánovou“ chuť piva, protože jde o jednu z nejdůležitějších složek výsledné chuti piva i dalších alkoholických nápojů. Odhalili jednu mutaci, která je zodpovědná za kvalitní chuť piva i za vyššího tlaku.

Thevelein a jeho kolegové poté použili genetický editor CRISPR/Cas9, aby s jeho pomocí přenesli dotyčnou mutaci a vylepšili reakci na vyšší tlak i u jiných kmenů kvasinek. Jejich výzkum má jak vědecký význam, tak i komerční potenciál.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Souffriau et al. (2022), Applied and Environmental Microbiology.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn