Datum: 26.1.2012
Ve studii (Brierley et al., 2011), zveřejněné v časopise Pain, výzkumníci z University of Adelaide v Austrálii vysvětlují, jak máta peprná pomáhá bojovat se syndromem dráždivého tračníku (SDT).
Syndrom dráždivého tračníku (SDT) je zažívací porucha, která postihuje až 20 % populace. Hlavními projevy SDT jsou bolesti břicha, potíže s vyprazdňováním a nevolnost. Typický je neustálý (nebo skoro neustálý) průjem či naopak zácpa bez ohledu na stravování a momentální psychické rozpoložení. Běžné je nadýmání, větry a převalování střevního obsahu, opět nezávisle na stravě. Na některé potraviny trávicí trakt reaguje více podrážděně (např. luštěniny). Příčinou výskytu SDT je nejčastěji kombinace více vlivů. Patří mezi ně: potravinová alergie, otrava jídlem, špatné stravovací návyky, stres, přepracování, deprese, nadměrné užívání antibiotik či projímadel, které narušují střevní mikroflóru nebo také kandidóza - nadměrné rozmnožení kvasinek v trávicím traktu. Výskyt SDT však může být založen i geneticky.
Máta peprná, lat. Mentha piperita, je vytrvalá bylina s dřevnatým stonkem z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), rodu máta (Mentha). Je to přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté. Máta má silné aroma, které způsobuje především menthol. Od nepaměti je máta peprná považována za léčivou rostlinu. Avšak až do teď nebylo vědecky prokázáno, proč je tak účinná při léčbě bolesti.
Výzkum australských vědců ukazuje, že máta peprná aktivuje kanál zvaný „anti-pain" v tlustém střevě, který poté zklidní zánětlivé oblasti v zažívacím traktu. Tzv. „anti-pain" kanál, odborně označovaný jako TRPM8, zmenšuje vlákna snímající bolest. Zejména se jedná o ta, která aktivuje hořčice a papričky. Tento objev by mohl být prvním krokem při určování nového typu klinické léčby SDT. Zatím neexistuje žádný lék ani postup na komplexní léčbu SDT. Konkrétní nová forma užití máty při regulování onemocnění SDT zatím také není známa. Vědci proto doufají, že najdou léky a léčebné postupy jak na SDT, tak i celou řadu střevních onemocnění. To je jejich dalším úkolem v rámci dlouholetého výzkumu. Konzumace nálevu připraveného z natě a listů máty peprné by však do vývoje speciálních léků měla být dostačující alespoň pro zmírnění průběhu onemocnění.
Podle výstupů ze studie (Brierley et al., 2011) někteří lidé zjišťují, že se příznaky SDT objevují po požití mastných a kořeněných potravin, kávy a alkoholu. Situace je však mnohem složitější. Zdá se, že existuje určitá spojitost mezi SDT a gastroenteritidou (střevní chřipkou). Na základě dat z Evropy a Kanady vědci zjistili, že mnoho lidí, kteří trpěli gastroenteritidou z kontaminované vody, vykazovalo poté symptomy SDT. Ty pak přetrvávaly po dobu nejméně osmi let. Vědci se proto obávají dopadů nedávných záplav v australských státech Queensland a Victoria. Mohly by totiž vést ke zvýšení výskytu gastroenteritidy a potažmo SDT v Austrálii.
Autor: Jakub Málek
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Použité zdroje:
Originální text studie:
Brierley S A, Harrington A M, Hughes P A, Martin C M, Yang J, Castro J, Isaacs N J a Blackshaw L A (2011): A novel role for TRPM8 in visceral afferent function. In PAIN. doi:10.1016/j.pain.2011.01.027. [online] cit. 27. 9. 2011
Připraveno podle:
Gibson C (2011): Peppermint earns respect in mainstream medicine. In Adelaidiane. [online]. cit. 27. 9. 2011
Obrazové přílohy:
http://www.sxc.hu
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
PozoruhodnĂ˝ chirurgickĂ˝ 3D tisk obnovuje tkáŠpĹ™Ămo v ránÄ›
Závody ve zbrojenà bakterià a fágů odkryly bleskovou evoluci