Datum: 10.10.2018
Jak dnes lékaři hodnotí riziko infarktu? Sledují krevní tlak a hladinu cholesterolu. A také zjišťují další významné faktory, jako je kouření, cukrovka a rodinná historie.
Problém je v tom, že tento postup závisí na věku pacienta. Sledování lidí totiž obvykle začíná ve 40 až 50 letech věku. Tím pádem opomíjí stále větší počet lidí, kteří na první pohled vypadají zdravě a pak je najednou zkosí nečekaný infarkt.
Se zajímavým řešením teď přichází mezinárodní tým, který vedl Michael Inouye z Univerzity v Cambridgi, Univerzity v Melbourne a dalších institucí. Jejich pozoruhodný výzkum vyústil v zavedení indexu Genomic Risk Score (GRS), který dovede zhodnotit pacientovo genetické riziko pro rozvoj infarktu. Badatelé použili genomová data téměř půl milionu lidí a analyzovali téměř 2 miliony různých individuálních genetických variant. Výsledkem jejich úsilí je test, který doplní diagnostické nástroje a umožní lékařům kombinovat genetická data s dalšími faktory při odhadování rizika infarktu u jednotlivých pacientů.
Když Inouye s kolegy zhodnotili úspěšnost nového genetického testu ve srovnání se šesti tradičními rizikovými faktory pro infarkt (kouření, krevní tlak, index BMI, cukrovka, rodinná historie a cholesterol), tak zjistili, že jejich index GRS předpovídá infarkt lépe, než kterýkoliv jednotlivý rizikový faktor. Lidé s indexem GRS mezi nejvyššími 20 procenty hodnot mají čtyřikrát vyšší šanci na infarkt nežli lidé s indexem GTS mezi nejnižšími 20 procenty hodnot.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Technologie CELF pĹ™inášà levná, uhlĂkovÄ› neutrálnĂ biopaliva
Látky zaloĹľenĂ© na Ĺ™etÄ›zcĂch nukleovĂ˝ch kyselin ochránĂ rostliny pĹ™ed viry