Datum: 9.8.2011
Vědci z University of Minnesota patentovali přirozeně se vyskytující antibiotika lantibiotika, což jsou peptidy produkované neškodnými bakteriemi, které mohou být přídávány do potravin a ničit nebezpečné bakterie, jako jsou salmonely, E. coli nebo listerie.
Lantibiotika jsou první přírodní konzervanty, které ničí gramnegativní bakterie a mohou být použity v masných výrobcích, výrobcích ze sýru, vajec, mléka, v konzervovaných potravinách, mořských plodech, salátových dresincích, kvašených nápojích a mnoha jiných potravinách a nápojích. Nejenže zabíjí patogenní bakterie, ale snadno se tráví, jsou netoxické, nezpůsobují alerie a bakterie si vůči nim jen tak snadno rezistenci nevyrobí.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Zaměstnání - poptávky - Možnost zdarma publikovat poptávaná zaměstnání pro firmy a organizace
pAblo pCasso je novým nástrojem pro CRISPRové technologie
Závody ve zbrojení bakterií a fágů odkryly bleskovou evoluci