Hlavní stranaZpravodajstvíJsme jenom krok od hladovění?

Jsme jenom krok od hladovění?

Datum: 4.4.2016 

Podle odborníků nám v závodě s hladem začíná docházet čas. V roce 2050 bude globální populace natolik velké a urbanizovaná, že bude potřebovat o 87 procent více rýže, pšenice, sóji a kukuřice než dnes.

Zároveň, pokud se nestane něco zásadního, stoupne i teplota a obsah oxidu uhličitého v atmosféře. Polní plodiny se sice mohou adaptovat na změny v prostředí, otázkou ale je, jak dlouho jim to bude trvat. Je také jasné, že plocha k pěstování plodin nevzroste natolik, aby to pokrylo zvýšené nároky na potraviny. Ve skutečnosti se plocha vhodná k pěstování zemědělských plodin ve světě zmenšuje.

Stephen Long z Illinojské univerzity a jeho kolegové tvrdí, že musíme začít zvyšovat produkci zemědělských plodin už teď. Nebo bude pozdě. Jde o to, že dnes se rodící inovace se dostanou k farmářům tak asi za 20 let. Nějaký čas zabere vývoj produktu, nějaký čas zase jeho důkladné testování, a samozřejmě i komplikované povolování úřadů na různých úrovních. Když se to tak vezme, tak rok 2050 není zase tak daleko. Proto Long a spol. varují, že jsme už jenom krůček od hladovění.

Badatelé Illinojské univerzity s početným mezinárodním týmem jsou přesvědčeni, že klíčové řešení tohoto problému spočívá v genetickém vylepšení mechanismu fotosyntézy. Pokud se to podaří, tak se nám povede využít vyšší teploty a vyšší obsah oxidu uhličitého ve svůj prospěch. Získali bychom mnohem vyšší výnosy plodin při nezměněné ploše pro jejich pěstování.

Starobylý enzym Rubisco je klíčový pro průběh fotosyntézy, ale není to s ním úplně jednoduché. Vyšší obsah CO2 hraje ve prospěch tohoto enzymu, který by měl fungovat mnohem účinněji a s méně chybami.

Problém je v tom, že by se s obsahem CO2 v atmosféře měla zvyšovat i teplota. A enzym Rubisco nemá vyšší teplotu příliš v lásce. Long a jeho kolegové se proto snaží Rubisco vylepšit, aby enzym dobře fungoval za vyššího obsahu CO2 i vyšších teplot zároveň. Držme biotechnologům palce.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn