Datum: 8.7.2019
Memphis Meats z kalifornského Emeryville je jedním ze stále přibývajících startupů, které vsadily na maso z buněčné kultury. Nabízejí alternativu k tradiční produkci masa z hospodářských zvířat, která dost zatěžuje životní prostředí i život samotných zvířat. Maso z laborky se ale ještě rozhodně nestalo mainstreamem a také čelí tlaku tradičních producentů masa.
Spoluzakladatel startupu Uma Valeti zdůrazňuje, že s jejich masem je možné setrvat při konzumaci živočišného masa po mnoho generací, a přitom nezatěžovat planetu tak, jak to dělá živočišná výroba. Valeti je bývalý kardiolog, který založil Memphis Meats v roce 2015 díky zkušenosti s úžasnými možnosti kmenových buněk.
Startup Memphis Meats, který vyrábí laboratorní drůbeží i hovězí maso, již přilákal pozornost investorů, od potravinářského giganta Cargill and Tyson Foods, až po miliardáře Richarda Bransona a Billa Gatese.
Podle červnové zprávy poradenské společnosti A.T. Kearney bude v roce 2040 laboratorně pěstované maso představovat až 35 procent masa v jídelníčku celého světa. Náhražky masa z rostlinného materiálu podle jejich odhadů budou tvořit dalších 25 procent.
Zpráva uvádí, že dnešní rozsáhlý průmysl chovu a zpracování masa ze zvířat mnozí lidé vnímají jako nutné zlo. Vzhledem k pokroku biotechnologií je ale prý jen otázkou času, kdy laboratorní maso a sofistikované náhražky získají významný podíl na trhu s masem. Nejprve je ale nutné překonat nemalé překážky, včetně stále ještě dost vysoké výrobní ceny, získání patřičných povolení a také nalákání zákazníků, aby si biotech maso oblíbili.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
DNA - Lidskou DNA má pohltit polární led
Nový palivový článek těží energii z půdních mikrobů
Bioelektronický čip detekuje ve slinách vitamíny C a D do 20 minut