Hlavní stranaZpravodajstvíGeny určující tučnost mléka lokalizovány

Geny určující tučnost mléka lokalizovány

Datum: 13.7.2009 

Vědci odhalili oblast, kde se nalézají geny určující **obsah tuku** a **bílkovin** v nadojeném mléce. Genetická výbava dojnic ovlivňuje obsah tuku a bílkovin v jejich mléce – tuto domněnku nyní exaktně doložili vědci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vědci detekovali množství genů v šesti oblastech DNA, které se podílejí na genetické varianci. Vědci zjistili, že **genové mutace** mají velký vliv na množství tuku v mléce a také kontrolují složení tuku. Podle vyjádření vědců mohou tyto získané poznatky přispět k vývoji inovativního plemenářského programu k selekci dojnic s odlišným složením mléčného tuku. Také u obsahu bílkovin v mléce byla zjištěna velká variabilita mezi zkoumanými zvířaty. Analýza DNA pokrývala tři **oblasti genomu krav**, které jsou odpovědné za obsah bílkovin. Na rozdíl od mléčného tuku je vliv krmení na složení bílkovin jen malý. Zdroj "Agronavigator":[ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=1&typ=1&val=92624&ids=119]
49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn