Datum: 30.5.2016
Americká expertní komise The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine zveřejnila závěry komplexní analýzy, která se zabývala bezpečností geneticky upravených potravin. Zjistili, že GM plodiny nejsou méně bezpečné, nežli plodiny vytvořené tradičnějšími postupy, a že GM plodiny rovněž nepředstavují větší ohrožení pro životní prostředí.
Experti shledali, že používání GM plodin přináší pouze jedno významné bezprostřední riziko, kterým je rozvoj rezistencí u plevelů i škůdců vůči používaným pesticidům. Dostupné údaje naznačují, že GM sója, bavlna a kukuřice přinášejí producentům zisk. Pěstování GM plodin omezuje ztráty způsobení škodlivým hmyzem. Zároveň se ukazuje, že genetické technologie zatím neovlivňují růst sklizně plodin.
Podle zprávy současné pokroky rozostřují doposud zřetelné hranice mezi GM plodinami a plodinami vytvářenými klasickými metodami. Odborníci očekávají, že se v příštích letech staneme svědky bouřlivého rozvoje pokročilých genetických technologií, jako jsou například editace genomů přesnými genomovými editory typu CRISPR. Používání těchto technologií přinese na trh nové typy geneticky vylepšených plodin, které se budou podstatně lišit od stávajících GM plodin, a které by neměly být vydány na milost a nemilost genetickým regulátorům.
Dotyčnou zprávu sestavilo 20 expertů, kteří za podpory National Academies of Science, Engineering, and Medicine zpracovali materiály pokrývající danou problematiku za více než dvouleté období. Potom analyzovali téměř 900 publikací a studií za poslední dvacetiletí, které se týkají GM sóji, bavlny a kukuřice. Vyslechli si i 80 pozvaných odborníků v celkem 3 veřejných slyšeních a zpracovali přes 700 komentářů, které jim osvětlily vztah veřejnosti ke genetickým technologiím.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Plant Biotechnology - plant biotechnology
ZamÄ›stnánĂ pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ pro studenty
Měkký robot ve tvaru plodu javoru monitoruje teplotu půdy
BiokompatibilnĂ nanočástice s ATP usnadĹujĂ imunoterapii nádorĹŻ