Datum: 15.11.2021
Když zaprší na ječmen před sklizní, tak se farmáři občas setkávají s nežádoucím jevem – předčasným klíčením obilek ječmene. Naklíčený ječmen znamená finanční ztráty a je pro farmáře velkou komplikací, stejně jako pro zákazníky, včetně pivovarů. Klimatické změny situaci spíše zhoršují.
Problém s předčasným klíčením řeší odborníci na zemědělství. Postupně zjistili, že tomuto nežádoucímu klíčení je možné zabránit genetickou manipulací, která by prodloužila dormanci, tedy období klidu u obilek ječmene. Dlouhá dormance ale zároveň může komplikovat produkci sladu a také klíčení nové generace ječmene po vysetí. Proto je nutné při tvorbě kvalitních odrůd ječmene tyto faktory brát v úvahu a vyvážit je. Klasickým šlechtěním se toho dosahuje jen obtížně.
Tým odborníků, který vedl Hiroshi Hisano z japonské Okayama University, přichází s novým řešením letitého problému. Snažili se vytvořit perfektní, tj. vyvážený ječmen, pomocí genetického editoru CRISPR/Cas9. Jde o součást strategického úsilí přizpůsobovat plodiny probíhajícím změnám klimatu.
Hisano a spol. s pomocí genetického editoru cíleně změnili genom ječmene „Golden Promise“, aby nesl buď jednu či obě mutace qsd1 a qsd2 v příslušných genech Qsd1 a Qsd2, o nichž je známo, že ovlivňují dormanci. Následně pak ověřovali dormanci a klíčení u editovaného ječmene.
Jak uvádí Hisano, povedlo se jim editovat ječmen tak, že je odolný vůči předčasnému klíčení. Zároveň potvrdili, že genetickému pozadí dormance ještě příliš nerozumíme. Role genů Qsd1 a Qsd2 zůstává nejasná.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Jak želvušky přežívají zničující radiaci?
Vědci poprvé 3D vytiskli vlasové folikuly do laboratorní lidské tkáně