Datum: 18.11.2010
Studie publikovaná v časopise Alzheimer's & Dementia uvádí, že šestiměsíční příjem dokosahexaenové kyseliny (DHA) může zlepšovat paměť a učení u starších lidí s mírnou poruchou paměti. Studie se zúčastnilo 485 lidí ve věku 55 let a více. Dobrovolníci přijímali buď 900 mg DHA na den nebo placebo.
„Víme, že nižší hladina DHA jsou asociovány s kognitivními poruchami u zdravých starších lidí a pacienty trpícími Alzheimerovou nemocí. Vyšší hladina pomáhá snižovat riziko Alzheimerovy choroby." Říká Duffy MacKay, viceprezident Rady pro zodpovědnou výživu (Council for Responsible Nutrition - CRN).
DHA patří mezi omega-3 mastné kyseliny a je bohatě zastoupena v rybím tuku. Navíc je k dostání jako doplněk stravy.
Vlasta Stancová
Originální studie:
Karin Yurko-Mauro, Deanna McCarthy, Dror Rom, Edward B. Nelson, Alan S. Ryan, Andrew Blackwell, Norman Salem Jr., Mary Stedman. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimer's and Dementia, 2010; 6 (6): 456 DOI: 10.1016/j.jalz.2010.01.013
J. F. Quinn, R. Raman, R. G. Thomas, K. Yurko-Mauro, E. B. Nelson, C. Van Dyck, J. E. Galvin, J. Emond, C. R. Jack, M. Weiner, L. Shinto, P. S. Aisen. Docosahexaenoic Acid Supplementation and Cognitive Decline in Alzheimer Disease: A Randomized Trial. JAMA: The Journal of the American Medical Association, 2010; 304 (17): 1903 DOI: 10.1001/jama.2010.1510
Zdroj:
https://www.crnusa.org/CRNPR10_DHA-Seniors_110810.html
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání - poptávky - Možnost zdarma publikovat poptávaná zaměstnání pro firmy a organizace
Enzyme biotechnology - enzymes, biotech
Biologicky rozložitelné plasty se rozkládají i na úrovni mikroplastů
V pacientech nemocnice v Basileji bylo objeveno 35 nových druhů bakterií