Hlavní stranaZpravodajstvíČokoláda z celého plodu kakaovníku nabízí zdravější...

Čokoláda z celého plodu kakaovníku nabízí zdravější pochoutku

Datum: 24.5.2024 

Badatelé švýcarského ETH Zurich spojili síly s potravinářským průmyslem a přicházejí s čokoládou z celého plodu kakaovníku. Taková čokoláda navyšuje hodnotu produkce farmářů a je také zdravější.

Kredit: Kim Mishra.Pro mnoho lidí je čokoláda sladkým pokušením. Její hlavní složkou je hmota z kakaových bobů a kakaové máslo, extrahované rovněž z bobů kakaovníku. Méně známé ale je, že plod kakaovníku obsahuje další cenné živiny, které doposud nebyly příliš využívány.

Tým ETH Zurich a potravinářů zkoumal možnosti maximálního využití plodů kakaovníku, které by zvýšilo zisk z pěstování této tropické plodiny a současně vedlo ke zdravějšímu typu čokolády.

Na projektu Innosuisse se podílel výzkumný tým, který vedl Erich Windhab, pak také startup Koa, který se věnuje udržitelnému pěstování kakaovníků a švýcarský výrobce čokolády Felchlin. Z jejich spolupráce nakonec vzešel recept na čokoládu z plodu kakaovníku.

Drobní farmáři takový vývoj nepochybně uvítají. Mohou více diverzifikovat své produkty a využití více částí rostlin kakaovníku jim zvýší příjem z pěstování kakaa. Pokud se většina plodu kakaovníku využije na výrobu zmíněné čokolády, zbude jen slupka, která se tradičně využívá jako palivo nebo ke kompostování.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Kim Mishra.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn