Datum: 24.5.2024
Badatelé švýcarského ETH Zurich spojili síly s potravinářským průmyslem a přicházejí s čokoládou z celého plodu kakaovníku. Taková čokoláda navyšuje hodnotu produkce farmářů a je také zdravější.
Pro mnoho lidí je čokoláda sladkým pokušením. Její hlavní složkou je hmota z kakaových bobů a kakaové máslo, extrahované rovněž z bobů kakaovníku. Méně známé ale je, že plod kakaovníku obsahuje další cenné živiny, které doposud nebyly příliš využívány.
Tým ETH Zurich a potravinářů zkoumal možnosti maximálního využití plodů kakaovníku, které by zvýšilo zisk z pěstování této tropické plodiny a současně vedlo ke zdravějšímu typu čokolády.
Na projektu Innosuisse se podílel výzkumný tým, který vedl Erich Windhab, pak také startup Koa, který se věnuje udržitelnému pěstování kakaovníků a švýcarský výrobce čokolády Felchlin. Z jejich spolupráce nakonec vzešel recept na čokoládu z plodu kakaovníku.
Drobní farmáři takový vývoj nepochybně uvítají. Mohou více diverzifikovat své produkty a využití více částí rostlin kakaovníku jim zvýší příjem z pěstování kakaa. Pokud se většina plodu kakaovníku využije na výrobu zmíněné čokolády, zbude jen slupka, která se tradičně využívá jako palivo nebo ke kompostování.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Kim Mishra.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavní i vedlejší pracovní poměr
Nabídka zaměstnání - Nabídky zaměstnání na hlavní pracovní poměr
Nanovlákna z peptidů vázajících měď ničí nádorové buňky
Látka ze zubní pasty je základem jedlého tranzistoru