Datum: 18.5.2012
Nová studie vědců z University of California jako první demonstruje, jak dlouhodobá strava bohatá na fruktózu zpomaluje mozek, znemožňuje zapamatování si a učení, a jak omega-3 mastné kyseliny mohou tento účinek potlačovat. Studie provedená na krysách byla publikovaná v časopise Journal of Physiology.
Co jíme ovlivňuje jak myslíme. Dlouhodobá konzumace stravy bohaté na fruktózový obilný sirup mění schopnost mozku učit se a zapamatovat si nové informace. Nicméně obohacení jídla o mega-3 mastné kyseliny pomáhá tento dopad minimalizovat.
Výsledky se netýkají přirozeně se vyskytující ovocné fruktózy, ale obilného sirupu s vysokým podílem fruktózy, který se přidává do potravin jako sladidlo a konzervant. Běžně se používá jako sladidlo do nealkoholických nápojů, chuťových přísad nebo potravin určených pro děti.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Nabídka zaměstnání - Nabídky zaměstnání na hlavní pracovní poměr
Zaměstnání poptávka - Poptávkový formulář pro zaměstnavatele. Uveřejnění inzerátu zdarma.
Hydromedúzka si regeneruje chapadla za pár dní. Jak to dělá?
Látky založené na řetězcích nukleových kyselin ochrání rostliny před viry