Odborná sekce

Vědci vyvinuli genetický editor CRISPR v miniaturní verzi
Kredit: Danielle Bonardelle - Fotolia.com

Vědci vyvinuli genetický editor CRISPR v miniaturní verzi

3.9.2021   |   Zpravodajství

Rozšířená analogie pro editor CRISPR praví, že funguje jako molekulární nůžky pro úpravy genomu. Stanley Qi z americké Stanford University má tohle přirovnání rád. Zároveň se ale domnívá

Pokračování článku


Jak sledovat geneticky modifikovaná zvířata

1.9.2021   |   Zpravodajství

Tým odborníků americké McGill University vyvinul nový postup, který umožňuje sledovat geneticky modifikované živočichy v prostředí. Využívají k tomu umělé transgeny, které tito živočichové

Pokračování článku


Jak se rostliny chrání proti genetickému poškození?

30.8.2021   |   Zpravodajství

Britští vědci z výzkumného centra John Innes Centre zjišťovali, jak se rostliny chrání před genetickým poškozením, které vyvolávají faktory okolního prostředí. Ukázalo se, že rostliny mají detekční mechanismus

Pokračování článku


Šelmy v chovech se mohou stát rezervoáry nebezpečných nemocí

27.8.2021   |   Zpravodajství

Podle nového výzkumu mají šelmy vyřazené klíčové geny, které se podílejí na detekci infekce patogenů a na odpovědi imunitního systému. Chovy velkého počtu šelem, jako jsou například farmy s norky

Pokračování článku


Evoluční cestování časem umožňuje výzkum a vývoj enzymů
Kredit: kstudija - Fotolia.com

Evoluční cestování časem umožňuje výzkum a vývoj enzymů

25.8.2021   |   Zpravodajství

Vědci nedávno použili důmyslné evoluční cestování časem při výzkumu enzymů. Stopovali přitom evoluci enzymu adenylát kinázy (AK), který náleží do starobylé výbavy mnoha organismů.

Pokračování článku


Nový postup zajistí těžbu exosomů z nepasterizovaného mléka

23.8.2021   |   Zpravodajství

Exosomy jsou biologické nanokapsule, které vyrábějí buňky, když někam posílají zásilky chemických látek. Exosomy jsou dost odolné na to, aby vydržely působení enzymů v těle

Pokračování článku


Microorganisms for the degradation of Bisphenol (BPA) for the production of probiotic foods and/or plant probiotics for its addition to phytosanitary compositions
Kredit: EEN

Microorganisms for the degradation of Bisphenol (BPA) for the production of probiotic foods and/or plant probiotics for its addition to phytosanitary compositions

20.8.2021   |   Odborná sekce

A Spanish university has developed a technology using bacteria which are capable of degradation and removal of Bisphenol A (BPA) a chemical that is present in many commercial products, including food containers and hygiene products.The university is looking for partners in order to licence the patented technology.

Pokračování článku


Inteligence pro rozpoznávání tváří zachrání miliardy pěstitelům révy

20.8.2021   |   Zpravodajství

Radikální spolupráce mezi biologem a vývojářem AI by mohla zachránit podstatnou část úrody révy. Vyvíjejí technologii, která využívá robotiku a umělou inteligenci k rychlé identifikaci rostlin révy

Pokračování článku


Micelární nanočástice bojují proti smrtícím rezistentním kvasinkám
Kredit: Jezper - Fotolia.com

Micelární nanočástice bojují proti smrtícím rezistentním kvasinkám

18.8.2021   |   Zpravodajství

Australští odborníci vyvinuli nanočástice 1000krát menší než průměr lidského vlasu, zhruba velikosti koronavirů, které by se mohly stát účinnou zbraní proti nebezpečným a velmi obtížně léčitelným infekcím

Pokračování článku


Vědci přečetli genom jihoamerického jedovatého křovináře žararaka

16.8.2021   |   Zpravodajství

Křovinář žararaka (Bothrops jararaca) je smrtelně jedovatý had z jižní Ameriky z příbuzenstva chřestýšů. Je zodpovědný za mnoho vážných uštknutí. Jeho jed ale nabízí řadu možných aplikací v medicíně.

Pokračování článku


Stránka: Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   Další

 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn