Odborná sekce

Vzkříšení dávných enzymů odkrývá evoluci fotosyntézy
Kredit: VHolcova

Vzkříšení dávných enzymů odkrývá evoluci fotosyntézy

19.10.2022   |   Zpravodajství

Rubisco je klíčovým enzymem fotosyntézy a zároveň nejhojnějším enzymem na Zemi. Mezinárodní tým odborníků rekonstruoval enzymy z doby před 1 miliardou let, aby osvětlil evoluci Rubisca a rané fotosyntézy.

Pokračování článku


Účinný antibiotikový kostní cement pomáhá proti infekcím
Kredit: CLIPAREA.com - Fotolia.com

Účinný antibiotikový kostní cement pomáhá proti infekcím

17.10.2022   |   Zpravodajství

Léčebné zákroky na kostech mohou vystavit pacienty riziku bakteriálních infekcí. Jednou z možností, jak tomu lékaři mohou čelit, je kostní cement. Jde o pojivové materiály, které se používají na zpevnění kostí v místě zákroku.

Pokračování článku


Geneticky vylepšený okřehek vyrábí surovinu pro biopaliva
Kredit: Chimi - Fotolia.com

Geneticky vylepšený okřehek vyrábí surovinu pro biopaliva

14.10.2022   |   Zpravodajství

Odborníci amerických laboratoří Brookhaven National Laboratory ministerstva energetiky DOE a Cold Spring Harbor Laboratory geneticky upravili okřehek, aby produkoval velké množství suroviny pro biopaliva.

Pokračování článku


Nové antimykotikum poskytly patogenní bakterie z brambor
Kredit: PATRICK BREL - Fotolia.com

Nové antimykotikum poskytly patogenní bakterie z brambor

12.10.2022   |   Zpravodajství

Rezistence vůči antibiotikům je stále větší problém, ať jde o bakterie či houby. Badatelé hledají nové sloučeniny, kde se dá. Mezinárodní tým odborníků nedávno představil nové antimykotikum solanimycin,

Pokračování článku


Vylepšený fluorescenční protein usnadní výzkum rostlin
Kredit: Raphaël Coulon - Fotolia.com

Vylepšený fluorescenční protein usnadní výzkum rostlin

10.10.2022   |   Zpravodajství

Biologové často využívají zelený fluorescenční protein GFP ke sledování tkání a buněk. Protein GFP, který pochází z medúzy, fluoreskuje zeleně při modrém osvětlení.

Pokračování článku


Mikrobiologové vylepšili chuť piva
Kredit: Dmytro Sukharevskyy - Fotolia.com

Mikrobiologové vylepšili chuť piva

7.10.2022   |   Zpravodajství

Belgičtí badatelé vylepšili chuť piva tím, že identifikovali a upravili gen, který je zodpovědný za podstatnou část chuti tohoto i některých dalších alkoholických nápojů. Pivo se po celá staletí vařilo v otevřených kádích.

Pokračování článku


Zubní mikrobi mohou vytvořit superorganismus, který leze po zubech

5.10.2022   |   Zpravodajství

Když se spojí bakterie s mikroskopickými houbami, mohou vytvořit pozoruhodný „superorganismus“ neobvyklých schopností. Zní to jako science fiction, ale s takovými monstry se můžete setkat ve vlastním těle, například na zubech.

Pokračování článku


Umělá inteligence přispěje k vylepšení nejhojnějšího enzymu

3.10.2022   |   Zpravodajství

Odborníci britské Newcastle University zkoumali možnost využití umělé inteligence ve výzkumu a vylepšování nejhojnějšího enzymu planety, kterým je enzym Rubisco u fotosyntetických organismů.

Pokračování článku


Tým vedený Daliborem Blažkem objevil nový mechanismus regulace sestřihu RNA

30.9.2022   |   Novinky z českých biotechnologií

Vědecký časopis NATURE zveřejnil objev výzkumného týmu vedeného Daliborem Blažkem, který popisuje dosud neznámý mechanismus regulující sestřih RNA, což je zcela zásadní proces pro řízení genové exprese.

Pokračování článku


Bionická baterie napodobuje mikrobiální ekosystém oceánu

30.9.2022   |   Zpravodajství

Badatelé Mikrobiologického institutu Čínské akademie věd vyvinuli pozoruhodnou bionickou baterii, která představuje miniaturizovaný oceán. Jde o bio-solární článek, který vyrábí ze světelného záření elektřinu.

Pokračování článku


Stránka: Předchozí   17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33   Další

 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn