Hlavní stranaZpravodajstvíCeliaci mohou jíst hydrolyzovanou pšeničnou mouku

Celiaci mohou jíst hydrolyzovanou pšeničnou mouku

Datum: 26.1.2011 

Pacienti trpící celiakií budou moci do svých jídelníčků zařadit pečené výrobky z hydrolyzované pšeničné mouky. Informuje o tom nová studie publikovaná v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Celiakie je chronické onemocnění tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na bílkovinu gluten neboli lepek, primárně se vyskytující v pšenici. Na tuto chorobu neexistuje léčba, ale při přísné bezlepkové dietě problémy související s celiakií vymizí. Celiakie se dříve považovala za málo častou chorobu, dnes již tomu tak není, většina celiaků totiž nebyla diagnostikována. Lepek může být skrytý také v potravinách, jako je sójová omáčka, salátové dresinky, nebo také v některých lécích a vitamínech.

Studie byla provedena na 16 celiacích ve věku 12 až 23 let. Všichni byli minimálně pět let na bezlepkové dietě. Dva z šesti pacientů, kteří při experimentu konzumovali moučné výrobky, přerušili účast na studii z důvodů malátnosti, bolestí břicha a průjmů. Dva pacienti, kteří jedli výrobky z částečně hydrolyzované mouky neměli žádné klinické obtíže, ale byla u nich zjištěna částečná atrofie střevních klků, které jsou nutné k absorpci látek střevní sliznicí. Pět pacientů, kteří konzumovali zcela hydrolyzované pečené výrobky, nemělo žádné klinické potíže.

„Je to poprvé, kdy byl bez nežádoucích účinků celiakům podáván po 60 dní výrobek odvozený z pšeničné mouky," řekl Luigi Greco z University of Napes. Pšeničná mouka byla fermentována laktobacily a plísňovými protézami, tento proces snížil koncentraci glutenu. Autoři studie ale upozorňují, že je potřeba provést ještě dlouhodobější výzkum.

Vlasta Stancová

Původní práce:

Luigi Greco, Marco Gobbetti, Renata Auricchio, Raffaella Di Mase, Francesca Landolfo, Francesco Paparo, Raffaella Di Cagno, Maria De Angelis, Carlo Giuseppe Rizzello, Angela Cassone. Safety for Patients With Celiac Disease of Baked Goods Made of Wheat Flour Hydrolyzed During Food Processing. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 2011; 9 (1): 24 DOI: 10.1016/j.cgh.2010.09.025

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110119120406.htm


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn