Datum: 27.6.2012
Nová studie z Texas AgriLife Research ukazuje, že fenolické složky peckovitého ovoce by mohly bojovat s metabolickým syndromem, při kterém obezita a zánět vedou k vážným zdravotním problémům. Zmíněné složky broskví, švestek a nektarinek působí také proti oxidaci LDL cholesterolu, jehož oxidační produkty se významně podílí na aterogenezi.
Jedinečné na tomto ovoci je to, že směs jeho bioaktivních složek působí souběžně a bojuje s nemocí na různých frontách. Výzkum ukazuje, že čtyři hlavní fenolické skupiny - antokyany, chlorogenní kyseliny, quercetinové deriváty a katechiny působí na různé buňky - tukové buňky, mikrofágy a cévní endoteliální buňky. Ve stejnou dobu všechny pracují souběžně na různých frontách proti obezitě, zánětu, cukrovce a kardiovaskulárnímu onemocnění.
Každá z těchto peckovic obsahuje podobné fenolické sloučeniny, ale v různém poměru, takže všechny jsou dobrým zdrojem zdraví podporujících složek a mohou se navzájem doplňovat.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
DNA - Lidskou DNA má pohltit polárnà led
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
PozoruhodnĂ˝ chirurgickĂ˝ 3D tisk obnovuje tkáŠpĹ™Ămo v ránÄ›
VÄ›dci objevili antibakteriálnĂ umbrella proteiny u pĹŻdnĂch bakteriĂ