Datum: 11.6.2025
Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.
Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.
Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, a dokonce jedlým obalem na potraviny.
Jak říká vedoucí týmu Federico Harte, s kolegy úspěšně předvedli výrobu látky elektrostatickým zvlákňováním z přírodních surovin. Taková nanovlákna na bázi proteinů jsou podle něj velmi žádaná pro možné využití v tkáňovém inženýrství či biomedicínských aplikacích a materiálech, jako jsou obvazy na rány, stejně jako pro možné uplatnění v jedlých obalech, kde nabízejí udržitelná řešení pro konzervaci a bezpečnost potravin.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Sharma et al. (2025), Journal of Colloid and Interface Science.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Nová nanotechnologie vyrábí z odpadní vody hnojivo
Inovativní proces vyrábí z moči pomalu se uvolňující hnojivo