Hlavní stranaZpravodajstvíZ mléka a celulózy lze vyrobit jedlá a rozložitelná...

Z mléka a celulózy lze vyrobit jedlá a rozložitelná nanovlákna

Datum: 11.6.2025 

Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.

Kredit: Sharma et al. (2025), Journal of Colloid and Interface Science.Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.

Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, a dokonce jedlým obalem na potraviny.

Jak říká vedoucí týmu Federico Harte, s kolegy úspěšně předvedli výrobu látky elektrostatickým zvlákňováním z přírodních surovin. Taková nanovlákna na bázi proteinů jsou podle něj velmi žádaná pro možné využití v tkáňovém inženýrství či biomedicínských aplikacích a materiálech, jako jsou obvazy na rány, stejně jako pro možné uplatnění v jedlých obalech, kde nabízejí udržitelná řešení pro konzervaci a bezpečnost potravin.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Sharma et al. (2025), Journal of Colloid and Interface Science.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn