Datum: 9.10.2023
Myslíte, že vegetariánství je volba? Do jisté míry určitě. Ale geny do toho mají rovněž co mluvit. Nedávný výzkum, který vedl Nabeel Yaseen z americké Northwestern University, vystopoval genetické znaky, které zřejmě souvisejí s vegetariánským životním stylem.
V dnešní době si malé procento populace ve vyspělých zemích volí vegetariánskou stravu nebo podobné, ještě extrémnější zvyky. Oficiálně je to z rozmanitých důvodů, od náboženských a etických až po environmentální nebo třeba zdravotní.
Stravovací návyky ovšem bývají ovlivněny i individuálními chutěmi dotyčné osoby, jejím metabolismem a reakcemi těla na různá jídla. Všechny tyto faktory jsou nepochybně ovlivněné genetikou, i když zatím příliš nechápeme, jaký je mechanismus obliby jídel.
Yaseenův tým prostudoval velké množství genomů a pátral po genech či alelách, které mohou být spojené s vegetariánským stylem. Za tím účelem analyzovali 5 324 genů přísných vegetariánů a porovnali je s 329 455 genomy lidí, co nejsou vegetariány. Data pocházela z velké biomedicínské databáze UK Biobank.
Výzkum odhalil 34 genů, které mohou souviset s volbou vegetariánství. Některé z nich hrají významnou roli v metabolismu tuků nebo ve fungování mozku. Je možné, že to, jak tělo zpracovává tuky a následky těchto procesů pro mozek, může být významné při volbě vegetariánské stravy.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Pixabay/CC0 Public Domain.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Enzyme biotechnology - enzymes, biotech
Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty
Perovskitové nanokrystaly zabíjejí bakterie při viditelném světle