Hlavní stranaZpravodajstvíVylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší...

Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty

Datum: 4.12.2024 

Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám.

Kredit: Roze et al. (2024), Plant Biotechnology Journal.Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem.

Tým Michigann State zvyšuje termostabilitu enzymu GLYK (glycerate 3-kinase)huseníčku Arabidopsis thaliana. Jde o finální enzym v procesu fotorespirace, jejíž význam v otepleném světě narůstá.

Badatelé zkombinovali modely 3D struktury enzymu od umělé inteligence s výzkumem molekulární dynamiky a analyzovali dotyčný enzym u extrémofilní ruduchy Cyanidioschyzon merolae, která žije v horkých a velmi kyselých pramenech. Objevili smyčkovité struktury, které poskytují enzymu termostabilitu. Tyto smyčky poté přenesli do enzymu GLYK huseníčku.

Experimenty potvrdily, že takto vylepšený enzym GLYK zvýšil odolnost huseníčku vůči horku, což je žádoucí adaptace v oteplujícím se klimatu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Roze et al. (2024), Plant Biotechnology Journal.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn