Datum: 20.7.2010
Nová studie zjistila, že u lidí s vyšší hladinou vitaminu B6 je vyvinutí rakoviny plic méně pravděpodobné než u těch lidí, kteří mají nižší koncentrace tohoto vitaminu. Vědci o této studii informují v Journal of the American Medical Association ze dne 16. června 2010.
Studie také říká, že vysoké hladiny aminokyseliny methioninu také pomáhají. Rovněž upozorňují na ochranný efekt způsobený vyšší koncentrací aminokyseliny methioninu a zmiňují i slabší léčivé účinky u folátu, dalšího B vitaminu.
Dosud není známo, jak zvýšené množství výše zmíněných látek může chránit tělo od rakoviny plic, ale všechny tři látky působí v rámci údržby a podpory DNA. V naprosté většině případů výskytu rakoviny plic dochází k poškozování DNA toxickým kouřem a abnormálnímu růstu buněk - to vyznačuje tuto chorobu.
Výzkumníci zkoumali databázi lékařských informací a krevních testů z 90. let. Obsahovala informace o více než 380 000 Evropanech. Pomocí lékařských registrů vyčlenili 899 lidí, u kterých se vyvinula rakoviny plic a léčili se s ní dalších 12 let. Ke každému pacientovi s rakovinou přiřadili náhodně dva zdravé pacienty pro porovnávání a vytvořili tak 899 kontrolních skupin. V každé skupině byli tři lidé, kteří se shodovali věkem, pohlavím, zemí původu a časem vstupu do studie.
Paul Brennan z International Agency for Research on Cancer v Lyonu, Francie, a mezinárodní tým výzkumníků vypočítali, že lidé, kteří mají hladinu vitaminu B6 v top 25 % v rámci zkoumaných pacientů, mají o polovinu nižší riziko výskytu rakoviny plic oproti pacientům s nižšími hladinami vitaminu B6.
Podobné porovnání odhalilo, že také lidé s vyššími hladinami methioninu mají o více něž polovinu nižší riziko výskytu rakoviny plic než ti s menší koncentrací.
Vyšší koncentrace folátu nevykazovaly takovou ochrannou funkci. Avšak pokud některý pacient měl nízké hladiny všech tří látek, zvyšovala se pravděpodobnost rakoviny plic o celých 66 %. Tento výpočet byl také ovlivněn tím, zda byl pacient kuřák, bývalý kuřák nebo stálý nekuřák.
„Tato studie může naznačit, že dlouhodobé úžívání vitaminů může být klíčem. Avšak neznamená to, že pouhé užívání vitaminů po několik let bude mít nějaký účinek. Je to spíše otázka celoživotního stravování, " říká Graham Colditz, lékař a epidemiolog na Washington University School of Medicine v Saint Louis.
Vitamin B6 najdeme ve fazolích, zrnech, mase, rybách, drůbeži a v některém ovoci a zelenině. Hlavními zdroji methioninu jsou živočišné produkty, ovoce a zelenina nejsou na methionin tak bohaté.
Celou studii však provází otázka, zda ochranou funkci poskytují jak přírodní tak doplňkové umělé verze zmíněných látek. Proto tento problém potřebuje další zkoumání a upřesnění. Také není zcela vyjasněno to, zda vitamin B6 správně funguje u kuřáků.
Autor: Jakub Málek
zdroje: www.sciencenews.org
www.wikipedia.org
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Plant Biotechnology - plant biotechnology
Koktejly fágů jsou slibné proti rezistentním bakteriím
Dřevokazná václavka pomáhá s výrobou biohybridního světélkujícího dřeva