Hlavní stranaZpravodajstvíUmělý jazyk z grafenu dosahuje téměř lidského vnímání...

Umělý jazyk z grafenu dosahuje téměř lidského vnímání chuti

Datum: 14.7.2025 

Čínský výzkumný tým vyvinul nový grafenový senzor, který s pomocí strojového učení dosahuje téměř lidského smyslu chuti. Je to první zařízení svého druhu, které může operovat ve vlhkém prostředí, čímž se rovněž blíží skutečnému lidskému jazyku.

Kredit: Zhang et al. (2025), PNAS.Zmíněný senzor tvoří více vrstev oxidu grafenu. To je materiál známý pro jeho nastavitelné elektrické vlastnosti a vysokou chemickou reaktivitu. Obsluhu senzoru zajišťuje nanokapalinové zařízení.

Podobně jako grafen mění i oxid grafenu při vystavení různým chemickým látkám svou elektrickou vodivost. Tvůrci senzoru toho využili a měřili elektrické chování senzoru vzhledem ke 160 různým chemickým látkám, z nichž každá měla svůj unikátní „chuťový profil.“ Algoritmy strojového učení na základě těchto dat vytvořily „paměť chutí.“

Proces učení tohoto umělého jazyka je analogický způsobu, jakým lidský mozek interpretuje signály z chuťových pohárků, které reagují na chemické látky v jídle. Donedávna jsme měli za to, že náš mozek rozliší 5 základních chutí – sladkou, slanou, hořkou, kyselou a umami. V roce 2023 byla detekována další chuť, odpovídající chloridu amonnému.

Grafenový jazyk byl během pilotních testů trénován na 4 tradičních chutích (sladké, slané, hořké a kyselé). Poté dokázal tyto chuti identifikovat s přesností kolem 98,5 procent.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Zhang et al. (2025), PNAS.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn