Datum: 14.7.2025
Čínský výzkumný tým vyvinul nový grafenový senzor, který s pomocí strojového učení dosahuje téměř lidského smyslu chuti. Je to první zařízení svého druhu, které může operovat ve vlhkém prostředí, čímž se rovněž blíží skutečnému lidskému jazyku.
Zmíněný senzor tvoří více vrstev oxidu grafenu. To je materiál známý pro jeho nastavitelné elektrické vlastnosti a vysokou chemickou reaktivitu. Obsluhu senzoru zajišťuje nanokapalinové zařízení.
Podobně jako grafen mění i oxid grafenu při vystavení různým chemickým látkám svou elektrickou vodivost. Tvůrci senzoru toho využili a měřili elektrické chování senzoru vzhledem ke 160 různým chemickým látkám, z nichž každá měla svůj unikátní „chuťový profil.“ Algoritmy strojového učení na základě těchto dat vytvořily „paměť chutí.“
Proces učení tohoto umělého jazyka je analogický způsobu, jakým lidský mozek interpretuje signály z chuťových pohárků, které reagují na chemické látky v jídle. Donedávna jsme měli za to, že náš mozek rozliší 5 základních chutí – sladkou, slanou, hořkou, kyselou a umami. V roce 2023 byla detekována další chuť, odpovídající chloridu amonnému.
Grafenový jazyk byl během pilotních testů trénován na 4 tradičních chutích (sladké, slané, hořké a kyselé). Poté dokázal tyto chuti identifikovat s přesností kolem 98,5 procent.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Zhang et al. (2025), PNAS.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Plant Biotechnology - plant biotechnology
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Biohybridní tkáně mění orgány na programovatelná zařízení
Správné geny umožňují dániím opravit poškozené srdce