Hlavní stranaAutorské články a zajímavosti ze světa biotechnologiíStudie zrevidovala pohled na hypoalergenní dětskou stravu

Studie zrevidovala pohled na hypoalergenní dětskou stravu

Datum: 6.10.2011 

Studie (Hill et al., 2011) australských vědců, zveřejněná v červenci 2011 v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology, informuje o tom, že nebyly potvrzeny žádné výhody v používání dražší hypoalergenní kojenecké mléčné výživy (částečně hydrolyzovaná syrovátka). Jedná se o výrobky mající sloužit jako prevence alergie u rizikových dětí do sedmi let věku. Výsledky testů nepřinesly žádné odchylky ve srovnání s výživou obsahující běžné kravské mléko, která je levnější.

Výzkum, který je jedním z největších testů vlivu dětské hypoalergenní mléčné výživy (sunarů), zahrnoval 620 malých dětí. Posuzuje, zda se pomocí hypoalergenních sunarů sníží riziko alergie v pozdějším věku.

Kojencům po ukončení kojení byla podávána buď hypoalergenní výživa, kravské mléko nebo sójové sunary. Test na alergii byl proveden v 6., 12. a 24. měsíci života dítěte, a byl opět zopakován v jejich šesti nebo sedmi letech.

Hlavní autoři studie David Hill, alergolog z Murdoch Childrens Research Institute, a Adrian Lowe, výzkumný pracovník Murdoch Childrens Research InstituteCentre for MEGA Epidemiology při University of Melbourne, uvedli, že jejich výsledky nepodporují obecně vydávaná doporučení o dětské výživě. Ta udávají, že by hypoalergenní sunary měly být používány po kojení jako preventivní strategie pro děti s vysokým rizikem alergického onemocnění.

„V naší studii hypoalergenní sunary neprokázaly žádný příznivý vliv na prevenci dětského ekzému, astmatu nebo senné rýmy v porovnání s výživou obsahující normální kravské mléko," oznámil Lowe (Crawford, 2011).

„Naše výsledky nepodporují hypoalergenní sunary v prevenci alergických onemocnění. Rodiny s vysokým rizikem alergie by měly i nadále podporovat kojení pro jeho známé výhody," komentoval studii Hill.

Autor: Jakub Málek


Použité zdroje:

Originální text studie:

Hill D J, Lowe A J, Hosking C S, Bennett C M, Allen K J, Axelrad C, Karlin J B, Abramson M J a Dharmage S C (2011): Effect of a partially hydrolyzed whey infant formula at weaning on risk of allergic disease in high-risk children: A randomized controlled trial. In Journal of Allergy and Clinical Immunology. doi:10.1016/j.jaci.2010.05.006. [online] cit. 19. 7. 2011

Připraveno podle:

Crawford C (2011): Study challenges baby formula claim. In The Melbourne Newsroom. [online]. cit. 19. 7. 2011

Obrazové přílohy:

infant-food-allergy.jpg: http://www.newbornbabyzone.com/wp-content/uploads/2008/08/infant-food-allergy.jpg


68

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn