Hlavní stranaAutorské články a zajímavosti ze světa biotechnologiíRůzné bobule, stejné protirakovinné účinky

Různé bobule, stejné protirakovinné účinky

Datum: 14.7.2010 

Testy na zvířatech ukazují, že rakoviny prsu a jícnu mohou být omezovány některými druhy bobulí.

Protirakovinné účinky mají jak domácí bobule ze zahrady, tak jejich exotičtí příbuzní. Dokazuje to studie na krysách s rakovinou jícnu. Jiná oddělená studie ukazuje také potenciál při prevenci proti rakovině prsu.

Gary Stoner, biolog zabývající se rakovinou z Ohio State University v Columbusu, a jeho kolegové testovali účinky sedmi druhů bobulí na rakovinu jícnu u krys. Jednotlivé testované druhy bobulí: ostružiny, maliny, borůvky, jahody, plody noni, plody acai a plody goji.

Vědci injekčně aplikovali do myší karcinogenní látku a pak některým z nich podali normální stravu. Ostatním do ní přidali 5% podíl jednoho z druhů sušených bobulí.

U krys, které byly krmeny normální stravou, se poměrně rychle vyvinul nádor. Avšak u myší krmených stravou s obsahem bobulí se nádor vyvinul jen u dvou třetin z nich a to ještě pomaleji. Navíc se u nich vyvinulo celkem o polovinu méně nádorů než u krys na normální stravě. Informovali o tom výzkumníci v červnovém vydání magazínu Pharmacuetical Research. Krysy krmené stravou s obsahem bobulí měly také nižší koncentraci látky interleukin-5 a krysí verze interleukin-8. Interleukin je nakažlivý protein činný při rakovině jícnu.

Dřívější studie Garyho Stonera a jeho týmu zjistily, že ostružiny obsahují velké množství dvou protirakovinných látek - ellagitanninuantokyaninu.

Ellagitanniny (vzoreček na obrázku) jsou také obsaženy v ořeších, granátových jablcích a ostatních bobulích, kdežto antokyaniny najdeme v mnoha bobulích červené, fialové a modré barvy.

„Tato nová studie ukazuje, že není důležité, zda má bobule opravdu vysoký obsah těchto látek, aby mohla bojovat proti rakovině. Například borůvky a plody acai mají vysoký obsah antokyaninů, ale zase poměrně nízký obsah ellagitanninů. Zase plody goji mají nízký obsah obou látek," říká Stoner (příklady množství anthokyanů v ovvoci uvedeny grafu).

„Mohou to být jiné látky, jiné aspekty, co u různých bobulí způsobují jejich protirakovinné účinky," říká Ramesh C. Gusta, rakovinový biolog na University of Louisville School of Medicine v Kentucky.

V jiné studii Gupta a jeho kolegové vyvolali rakovinu prsu u krys implantováním estrogenu do jejich těl. Opět některá zvířata dostala normální stravu, zbylá dostala stravu obohacenou o 2,5 % sušených bobulí (borůvek nebo ostružin). Ty krysy, které byly krmeny stravou s bobulemi, vykazovaly pomalejší růst nádorů. Vědci o tom informovali v červnovém vydání magazínu Cancer Prevention Research. Bobule také omezily aktivaci dvou genů hrajících roli v rakovině prsu - geny CYP1A1 a CYP1B1.

„Avšak různé testované bobule v této studii vykazovaly různá chemická složení. Lišila se druh od druhu. Měla ale i společné znaky, jako například protizánětlivé účinky. Všechny také obsahují celulózu, ligninpektin. Tyto vláknité složky mohou být „ten společný aspekt proti rakovině", protože při trávení této vlákniny produkuje tělo butyrát (máselnan), který v dřívějších testech vykazoval protirakovinné účinky," říká Stoner.

„Může to být ale také přítomnost některých antioxidantů, jako jsou karotenoidy, nebo spíše vitamínu C, který nebyl v předchozích studiích brán v potaz," říká Susan Duthie, nutriční biochemička na University of Aberdeen ve Skotsku.

„V každém případě tento poznatek, protirakovinná činnost bobulí, musí být nyní potvrzen i u lidí, protože dosud byl dokázán jen v laboratořích a u zvířat," upozorňuje Duthie.

Autor: Jakub Málek

zdroje: www.sciencenews.org

www.wikipedia.org

 

 


68

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn