Datum: 14.7.2010
Testy na zvířatech ukazují, že rakoviny prsu a jícnu mohou být omezovány některými druhy bobulí.
Protirakovinné účinky mají jak domácí bobule ze zahrady, tak jejich exotičtí příbuzní. Dokazuje to studie na krysách s rakovinou jícnu. Jiná oddělená studie ukazuje také potenciál při prevenci proti rakovině prsu.
Gary Stoner, biolog zabývající se rakovinou z Ohio State University v Columbusu, a jeho kolegové testovali účinky sedmi druhů bobulí na rakovinu jícnu u krys. Jednotlivé testované druhy bobulí: ostružiny, maliny, borůvky, jahody, plody noni, plody acai a plody goji.
Vědci injekčně aplikovali do myší karcinogenní látku a pak některým z nich podali normální stravu. Ostatním do ní přidali 5% podíl jednoho z druhů sušených bobulí.
U krys, které byly krmeny normální stravou, se poměrně rychle vyvinul nádor. Avšak u myší krmených stravou s obsahem bobulí se nádor vyvinul jen u dvou třetin z nich a to ještě pomaleji. Navíc se u nich vyvinulo celkem o polovinu méně nádorů než u krys na normální stravě. Informovali o tom výzkumníci v červnovém vydání magazínu Pharmacuetical Research. Krysy krmené stravou s obsahem bobulí měly také nižší koncentraci látky interleukin-5 a krysí verze interleukin-8. Interleukin je nakažlivý protein činný při rakovině jícnu.
Dřívější studie Garyho Stonera a jeho týmu zjistily, že ostružiny obsahují velké množství dvou protirakovinných látek - ellagitanninu a antokyaninu.
Ellagitanniny (vzoreček na obrázku) jsou také obsaženy v ořeších, granátových jablcích a ostatních bobulích, kdežto antokyaniny najdeme v mnoha bobulích červené, fialové a modré barvy.
„Tato nová studie ukazuje, že není důležité, zda má bobule opravdu vysoký obsah těchto látek, aby mohla bojovat proti rakovině. Například borůvky a plody acai mají vysoký obsah antokyaninů, ale zase poměrně nízký obsah ellagitanninů. Zase plody goji mají nízký obsah obou látek," říká Stoner (příklady množství anthokyanů v ovvoci uvedeny grafu).
„Mohou to být jiné látky, jiné aspekty, co u různých bobulí způsobují jejich protirakovinné účinky," říká Ramesh C. Gusta, rakovinový biolog na University of Louisville School of Medicine v Kentucky.
V jiné studii Gupta a jeho kolegové vyvolali rakovinu prsu u krys implantováním estrogenu do jejich těl. Opět některá zvířata dostala normální stravu, zbylá dostala stravu obohacenou o 2,5 % sušených bobulí (borůvek nebo ostružin). Ty krysy, které byly krmeny stravou s bobulemi, vykazovaly pomalejší růst nádorů. Vědci o tom informovali v červnovém vydání magazínu Cancer Prevention Research. Bobule také omezily aktivaci dvou genů hrajících roli v rakovině prsu - geny CYP1A1 a CYP1B1.
„Avšak různé testované bobule v této studii vykazovaly různá chemická složení. Lišila se druh od druhu. Měla ale i společné znaky, jako například protizánětlivé účinky. Všechny také obsahují celulózu, lignin a pektin. Tyto vláknité složky mohou být „ten společný aspekt proti rakovině", protože při trávení této vlákniny produkuje tělo butyrát (máselnan), který v dřívějších testech vykazoval protirakovinné účinky," říká Stoner.
„Může to být ale také přítomnost některých antioxidantů, jako jsou karotenoidy, nebo spíše vitamínu C, který nebyl v předchozích studiích brán v potaz," říká Susan Duthie, nutriční biochemička na University of Aberdeen ve Skotsku.
„V každém případě tento poznatek, protirakovinná činnost bobulí, musí být nyní potvrzen i u lidí, protože dosud byl dokázán jen v laboratořích a u zvířat," upozorňuje Duthie.
Autor: Jakub Málek
zdroje: www.sciencenews.org
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Opravení domestikační mutace pomohlo k časnější úrodě rajčete
Z farmy na stavbu: Přírodní kmeny bakterií vytvářejí biocement