Datum: 2.7.2025
Potravinoví vědci vytvořili materiál pro 3D tisk jídel nebo třeba léčiv, který je založený na proteinech z obilek čiroku, obilniny odolné vůči suchu.
Čirok zvládá rozmanité klimatické podmímky a současně je příznivý pro lidské zdraví. Látky obsažené v čiroku potlačují záněty a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění snížením celkové hladiny cholesterolu a zvýšením antioxidačního působení, díky unikátním fenolickým sloučeninám. Bonusem je, že čirok neobsahuje gluten.
Ali Ubeyitogullari z University of Arkansas s kolegy prokázal, že z čirokové mouky je možné vyrobit bioinkoust pro 3D tisk sladkostí. Dalším krokem podle Ubeyitogullariho bude optimalizovat bioinkoust z čiroku pro tisk dalších typů potravin a pro produkci léčiv.
Proteiny z čiroku se již používají například v náhražkách masa a při 3D tisku jídel, aby pomohly vytvořit vjem podobný masu. Také se užívají v proteinových tyčinkách a pečivu. Teď, jak se zdá, by se jejich využití mohlo ještě dál rozšířit.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: U of A System Division of Agriculture / Paden Johnson.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Proteiny čiroku poskytují bioinkoust pro 3D tisk
Hmotnostní spektrometrie určí patogeny během pár minut