Hlavní stranaZpravodajstvíProteiny čiroku poskytují bioinkoust pro 3D tisk

Proteiny čiroku poskytují bioinkoust pro 3D tisk

Datum: 2.7.2025 

Potravinoví vědci vytvořili materiál pro 3D tisk jídel nebo třeba léčiv, který je založený na proteinech z obilek čiroku, obilniny odolné vůči suchu.

Kredit: U of A System Division of Agriculture / Paden Johnson.Čirok zvládá rozmanité klimatické podmímky a současně je příznivý pro lidské zdraví. Látky obsažené v čiroku potlačují záněty a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění snížením celkové hladiny cholesterolu a zvýšením antioxidačního působení, díky unikátním fenolickým sloučeninám. Bonusem je, že čirok neobsahuje gluten.

Ali Ubeyitogullari z University of Arkansas s kolegy prokázal, že z čirokové mouky je možné vyrobit bioinkoust pro 3D tisk sladkostí. Dalším krokem podle Ubeyitogullariho bude optimalizovat bioinkoust z čiroku pro tisk dalších typů potravin a pro produkci léčiv.

Proteiny z čiroku se již používají například v náhražkách masa a při 3D tisku jídel, aby pomohly vytvořit vjem podobný masu. Také se užívají v proteinových tyčinkách a pečivu. Teď, jak se zdá, by se jejich využití mohlo ještě dál rozšířit.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: U of A System Division of Agriculture / Paden Johnson.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn