Datum: 26.3.2012
Kolektiv tří autorů (Francisco J. Areal, Laura Riesgo a Emilio Rodrı´guez-Cerezo) pracující ve Spojeném výzkumném centru (JRC) a současně ve výzkumném středisku a univerzitě v Seville a Univerzitě v Readingu zpracovali postoje zemědělců ke GM plodinám, zvláště kukuřici necitlivé na glyfosát či glufosinát (HT) a HT řepce. Podrobně se zaměřili na Španělsko, Francii, Maďarsko, Německo, Anglii a Česko. V prvé trojici se osobně dotazovali 208, v druhé trojici 439 zemědělců v období březen - červenec 2007.
Z rozsáhlého statisticky zpracovaného materiálu uvádíme odpovědi na dotazy:
Zaseli byste HT kukuřici? (%) | ESP | Fr |
HU |
Určitě ne | 27 | 13 | 14 |
Asi ne | 11 | 21 | 21 |
Nevím | 25 | 29 | 27 |
Asi ano |
26 | 24 | 29 |
Určitě ano | 11 | 13 | 9 |
Všimněme si značné rovnováhy u HT kukuřice; rozptyl pozitivního přístupu (asi ano + určitě ano) je 37-38% a negativního (určitě ne + asi ne) 34-38%. Překvapivé je to mezi Španělskem a Maďarskem. O Španělsku je přitom známo, že v rámci EU vede v pěstování transgenní kukuřice. Z celkové plochy Bt kukuřice v Evropě připadlo v roce 2010 na Španělsko 84%, tj. 75 575 ha. Nejen to, v loňském roce v EU přišlo 51 oznámení o plánu polních zkoušek, tj. uvádění do životního prostředí. Z toho jeden plán - polský - byl vládou zamítnut. Španělsko jich podalo 25, čili rovnou polovinu. Maďarští zástupci naproti tomu patří v EU ke skalním oponentům GMO a Maďarsko žádný polní pokus neplánuje.
Zaseli byste HT řepku? (%) | CZ |
D | UK |
Určitě ne | 10 | 20 | 15 |
Asi ne |
18 | 12 | 10 |
Nevím |
28 | 15 | 30 |
Asi ano |
29 | 36 | 28 |
Určitě ano | 15 | 17 | 17 |
Je škoda, že pro ČR se nehodnotil vztah ke HT kukuřici, ale k řepce, která se považuje za rizikovou vzhledem k možnosti „zdivočení", schopnosti semen přezimovat a možnosti křížit se s plevely. Patrně to je důvod, proč je u nás velký počet nerozhodných. Je nám ke cti, že se držíme s rozdílem 1% s velmi racionální Anglií.
Překvapivé je Německo, kde ministryně Ilse Aigner prohlásila v roce 2009 pro Berliner Tagesspiegel, že uvažuje o zákazu Bt kukuřice, protože „nemá zjistitelné výhody pro lidi". (Paní ministryně ze skromnosti lidem neřekla, kolik se vystříká chemie proti zavíječi). Přitom výsledky ukazují, že podíl pozitivně smýšlejících německých rolníků ku oponentům je 53:32 = 1,66, tedy je větší než u nás ( 44:28 = 1,57); největší je opět u racionální Anglie 45:25 = 1,8.
Dalším velmi poučným zjištěním jsou důvody uváděné pro a proti pěstování GM plodin.
Důvody pro a proti pěstování GM plodin
PRO | PROTI |
Omezení ztrát způsobených plevelem |
Nemám problém s plevely |
Umožňuje přímé setí |
Osivo je dražší |
Větší výnos |
(¤) Nevěřím, že zvýší sklizeň |
Větší příjem |
(¤) Nemám rád tyto novinky |
Menší náklady |
(¤) Nevěřím, že zvýší zisk |
Doporučil dodavatel |
(¤) Nemám rád změnu typu plodiny |
Zaručuje kvalitní sklizeň |
Radili mi je nepoužívat |
Prospívá přírodě omezením herbicidů |
(¤) Myslím, že je bude obtížné prodat |
(¤) Patrně snižuje riziko |
(¤) Raději věřím herbicidům |
(¤) Mám pocit, že jdu s biotech pokrokem |
Obecně nejsou dobře přijímané společností |
Používá je většina zemědělců v oblasti |
Spojeny s komplikací (koexistence, izolační zóny, ohlašování, regulac) |
Doporučil to odborník |
|
Usnadňuje mi práci |
V kladném přístupu jsou 2 důvody odvozené od porady a 2 mají charakter subjektivního pocitu (¤). V negativním postoji jde 1 na účet rady a 6 důvodů (přes polovinu) je subjektivního charakteru (¤). Z toho je patrné, jak významná je osvětová činnost, objektivní informace a poradenství.
Autor: prof. Jaroslav Drobník
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Použité zdroje: Plant Biotechnology Journal (2011) 9, pp. 945–957
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Nabídky práce pro studenty
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty
Uhlíkové tečky – antioxidační nanozymy řeší depresi potkanů obnovením mikrobiomu