Datum: 16.7.2010
Konzumace asi jedné hrsti pekanových ořechů denně může hrát roli v ochraně nervového systému.
S novým objevem přišla studie na zvířatech, která byla publikována v posledním vydání Current Topics in Nutraceutical Research.
Výzkum, který byl zastřešen institucí Center for Cellular Neurobiology při University of Massachusetts Lowell, naznačuje, že přidávání pekanových ořechů do stravy může opozdit a zpomalit postup degenerace motorických neuronů spojené s věkem. V tomto případě hovoříme o chorobách jako je například amyotrofická laterální skleróza (ALS), která je také známá jako Lou Gehrigova choroba (především v USA).
Výzkumníci předpokládají, že vitamin E, přírodní antioxidant, který je obsažen v pekanových ořeších, může zajišťovat klíčový element k neurologické ochraně. Antioxidanty jsou živiny vyskytující se v jídle, které pomáhají zabraňovat buněčnému poškození. Studie také ukázaly, že dokáží potlačovat i choroby jako Alzheimerovu, Parkinsonovu, rakovinu nebo choroby srdce.
Pekanové ořechy jsou na antioxidanty nejbohatší stromové ořechy a jsou mezi 15 potravinami, které obsahují nejvíce antioxidantů vůbec (např. ostružiny, lékořice, oregano,...).
„Tyto nové poznatky ukazují, že pravidelná konzumace pekanových ořechů může přinést výrazné výživové a antioxidační benefity pro naše tělo," říká vedoucí studie Thomas B. Shea.
Dr. Shea a jeho výzkumný tým provedli několik laboratorních studií na třech skupinách myší speciálně vyšlechtěných k demonstraci prudkých poklesů motorických nervových funkcí, které se běžně vyskytují u ALS.
Každá ze tří skupin byla krmena rozdílně. První skupina měla klasickou stravu, zbylé dvě skupiny měly do své potravy namlety různá množství pekanových ořechů. Standardními testovacími metodami bylo zjišťováno, jak myši reagují na postupnou degeneraci motorických neuronů. Byly pozorovány projevy před a po nasazení speciálních diet.
U myší, kterým byly podávány diety s rozemletými pekanovými ořechy, se objevilo v porovnání myšmi na klasické stravě výrazné zpomalení poklesu motorických funkcí. Nejlépe se dařilo skupině myší, která dostávala stravu s nejvyšším obsahem pekanových ořechů (0,05 %). Obě skupiny s obsahem pekanových ořechů ve stravě vykazovaly mnohem lepší výsledky než skupina bez pekanových ořechů. Výsledky vycházely z výkonů myší ve velmi specifických testech, které porovnávaly vždy jednotlivé skupiny myší.
„Jíst zdravě neznamená jíst „nemastně a neslaně"," říká Beth Hubrich, specialistka na stravu a diety při National Pecan Shellers Association. „Pekanové ořechy jsou chutným doplňkem zdravé stravy a vědecké výzkumy pokračují v potvrzování jejich pozitivních účinků," dodává Hubrich.
„Konzumací jedné hrsti pekanových ořechů denně do našeho těla také dostaneme více než 19 vitamínů a minerálů, například vitamin A, vápník, hořčík, fosfor, zinek a několik vitaminů B," říká Hubrich. Pekanové ořechy od přírody neobsahují žádný cholesterol ani sodík.
Autor: Jakub Málek
Zdroje: www.medicalnewstoday.com
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání nabídka - Nabídky zajímavých zaměstnání
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
Syntetické pavoučí amyloidní proteiny a „umělí pavouci“ zajistí medicínský materiál
Nanovlákna z peptidů vázajících měď ničí nádorové buňky