Hlavní stranaZpravodajstvíNejmenší těstoviny světa pomohou hojit rány

Nejmenší těstoviny světa pomohou hojit rány

Datum: 22.11.2024 

Nejmenší špagety na světě se nedají jen tak jíst. Nedají se ani klasickým způsobem uvařit, protože jsou asi 200krát tenčí než lidský vlas a bylo by těžké se jich byť jenom dotknout. Přesto by mohly být velmi užitečné.

Kredit: Beatrice Britton / Adam Clancy.Vytvořili je odborníci University College London (UCL) ze směsi mouky s kapalinou, přičemž jejich cílem nebyl pokrm nýbrž porézní vlákna pro podporu hojení ran a regenerace tkání. Jde o biotechnologické řešení šetrné vůči životnímu prostředí. Vzhledem ke složení výsledného materiálu to opravdu jsou svým způsobem těstoviny.

Badatelé využili elektrospinning, s jehož pomocí lze vytvářet vlákna pro rozmanité účely. Elektrospinning spočívá v přivádění roztoku přes jehlu, na kterou se aplikuje extrémně vysoké napětí. To způsobí, že tenký paprsek roztoku je vytlačen z jehly a ten se pak ukládá na kolektoru. Výsledkem jsou nanovlákna o průměru 372 nanometrů.

V kuchyni se těstoviny dělají z mouky a vody. Tým UCL použil mouku a kyselinu mravenčí, protože brání tvorbě příliš velké masy škrobu. Bez kyseliny mravenčí by nebylo možné vytvářet nanovlákna. Při elektrospinningu se kyselina mravenčí odpařuje, když zvlákňovaný materiál letí vzduchem ke kolektoru.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Beatrice Britton / Adam Clancy.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn