Datum: 22.11.2024
Nejmenší špagety na světě se nedají jen tak jíst. Nedají se ani klasickým způsobem uvařit, protože jsou asi 200krát tenčí než lidský vlas a bylo by těžké se jich byť jenom dotknout. Přesto by mohly být velmi užitečné.
Vytvořili je odborníci University College London (UCL) ze směsi mouky s kapalinou, přičemž jejich cílem nebyl pokrm nýbrž porézní vlákna pro podporu hojení ran a regenerace tkání. Jde o biotechnologické řešení šetrné vůči životnímu prostředí. Vzhledem ke složení výsledného materiálu to opravdu jsou svým způsobem těstoviny.
Badatelé využili elektrospinning, s jehož pomocí lze vytvářet vlákna pro rozmanité účely. Elektrospinning spočívá v přivádění roztoku přes jehlu, na kterou se aplikuje extrémně vysoké napětí. To způsobí, že tenký paprsek roztoku je vytlačen z jehly a ten se pak ukládá na kolektoru. Výsledkem jsou nanovlákna o průměru 372 nanometrů.
V kuchyni se těstoviny dělají z mouky a vody. Tým UCL použil mouku a kyselinu mravenčí, protože brání tvorbě příliš velké masy škrobu. Bez kyseliny mravenčí by nebylo možné vytvářet nanovlákna. Při elektrospinningu se kyselina mravenčí odpařuje, když zvlákňovaný materiál letí vzduchem ke kolektoru.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Beatrice Britton / Adam Clancy.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce na vedlejší pracovní poměr
Zaměstnání pro studenty - Nabídky zajímavých zaměstnání pro studenty
Proteinové nanočástice mohou polapit a neutralizovat mnoho částic viru SARS-CoV-2
Bubliny plynu s nanoléčivy jsou slibné proti nádorům plic