Hlavní stranaZpravodajstvíMikrojehličkové náplasti s fágy zabíjejí patogeny v...

Mikrojehličkové náplasti s fágy zabíjejí patogeny v jídle

Datum: 3.11.2025 

Každoročně onemocní kolem 600 milionů lidí ze zkaženého jídla. Viníkem jsou obvykle běžné patogenní bakterie z okruhu E. coli a rodu Salmonella, které prospívají ve špatně uvařeném či skladovaném jídle.

Kredit: Prasad et al. (2025), Science Advances.Tyto patogeny jsou obzvlášť problematické u jídel připravených k přímé konzumaci a vedou ke značným ekonomickým ztrátám. S novou technologií by se takové problémy mohly stát věcí minulosti. Jde o mikrojehličkové náplasti s fágy, které vypustí tyto odvěké nepřátele bakterií do jídla.

Výrobci jídel v dnešní době při zajišťování výrobních řetězců intenzivně závisejí na používání antibiotik. To se ale ukázalo jako vysoce problematické, protože to značně urychluje šíření rezistencí vůči antibiotikům a rozvoj nebezpečných bakteriálních kmenů.

Jednou z dalších možností je sprejovat rozmanité potraviny sprejem s fágy. Tento přístup je slibný, fágy jsou v mnoha ohledech lepší než antibiotika, ale fágy ze spreje často nepronikají do vnitřku potravin.

Vědci kanadské McMaster University ve snaze překonat tuto komplikaci vyvinuli drobné „náplasti,“ na nichž jsou umístěné mikrojehličky naplněné fágy. Tyto náplasti se krátce přitlačí k jídlu, aby došlo k proniknutí mikrojehliček do jídla a vypuštění fágů. Fágy se pak hned pustí do zkázonosného díla, přičemž pro lidi jsou zcela neškodné a neohrozí ani bakterie lidského mikrobiomu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Prasad et al. (2025), Science Advances.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn