Datum: 24.7.2010
Nedávná studie přinesla významné informace o tom, že konzumace kávy není ani zdaleka tak škodlivá, jak se donedávna soudilo. Lidé, kteří si dopřejí šálek kávy až čtyřikrát denně, pomáhají svému zdraví. Pití kávy totiž snižuje riziko rakoviny úst a hltanu.
Výsledky studie jsou publikovány v Cancer Epidemiology, Biomarkery & Prevention, v časopise Americké asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research).
Informace vycházející z devíti studií shromážděných od International Head and Neck Cancer Epidemiology (INHANCE) ukázaly, že účastníci, kteří pravidelně pili kávu, tj. čtyři nebo i více šálků denně, měli ve srovnání s těmi, co kávu vůbec nepijí, o 39 procent nižší riziko rakoviny dutiny ústní a hltanu.
Údaje o kávě bez kofeinu nebyly pro vědce dostačující, a proto nemohly být podrobeny analýze. Na druhou stranu však nenaznačovaly žádné zvýšené riziko rakoviny. Mezi čaji a rakovinou hlavy a krku zase nebyla prokázána zcela žádná spojitost.
„Vzhledem k tomu, že se káva konzumuje masově a že se uvedené typy rakoviny objevují poměrně často a podléhá jim značné množství populace, mají naše výsledky pozitivní dopad na veřejné zdraví, " říká vedoucí výzkumník Mia Hashibe, Ph.D., odbornice v oblasti rodiny a preventivní medicíny z univerzity v Utahu.
„To, co činí naše výsledky tak unikátní, je fakt, že jsme zkoumali obrovský vzorek. Srovnávali jsme data z mnoha studií, takže máme silné statické důkazy o spojitosti rakoviny a kozumace kávy," řekla.
V prosinci loňského roku v AACR Frontiers na konferenci Cancer Prevention Research Conference předložili své výsledky výzkumníci z Harvardu, které ukázaly u mužů silný inverzní vztah mezi konzumací kávy a rizikem smrtícího a pokročilého karcinomu prostaty. Ti z nich, co pili kávy nejvíce, měli o 60 procent nižší riziko agresivní rakoviny prostaty narozdíl od těch, co kávu vůbec nepili.
Výsledky jiné studie zveřejněné v lednovém čísle Cancer Epidemiology, Biomarkery & Prevention ukázaly snížení rizika gliomů (nádorů v nervové soustavě) nebo nádorů na mozku. Podle výzkumníků z Imperial College v Londýně byla tato souvislost prokázána u těch jedinců, kteří pili pět nebo více šálků kávy nebo čaje denně.
Johanna W. Lampe, Ph.D., RD, členka redakce Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention uvedla, že analýza poskytuje silný důkaz o tom, že existuje spojitost mezi pitím kávy obsahující kofein a rizikem rakoviny.
Pití kávy dokáže tělo ochránit před nádorovým bujením. Odborníci ale zároveň varují, že ačkoli vyšší příjem kávy může tělo chránit, škodí jiným orgánům v těle. Denní doporučená dávka se pohybuje kolem jednoho až dvou šálků. Někteří experti doporučují maximálně tři šálky kávy denně. Je jasné, že nic se nemá přehánět.
Autor: Dina Velichová
Prameny:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce - Práce pro studenty a absolventy. Hlavní i vedlejší pracovní poměr
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Nanorobotická DNA ruka popadne virus a zablokuje vstup do buňky
Nanočástice s mRNA mohou napravit genetické poruchy před narozením