Hlavní stranaAutorské články a zajímavosti ze světa biotechnologiíKonzumace alespoň jednoho jablka denně prodlužuje život

Konzumace alespoň jednoho jablka denně prodlužuje život

Datum: 21.4.2011 

Nová studie Peng et al. (2011), publikovaná v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry, přináší vědecké důkazy o tom, že konzumace jablek, které obsahují zdraví prospěšné antioxidanty, prodlužuje délku života pokusných zvířat až o 10 %. Tyto nové poznatky, získané díky testům na octomilkách (Drosophila melanogaster), podporují podobné výsledky jiných studií prováděných na jiných zvířatech nebo lidech (např. Wojdyło et al., 2008).

Vědecký tým zmiňuje, že škodlivé substance produkované v těle - nazývané volné radikály - způsobují nežádoucí změny, které hrají významnou roli v procesu stárnutí a u některých onemocněních. Látky známé jako antioxidanty umějí působit proti těmto změnám, zpomalovat je nebo je úplně zastavit.

Ovoce a zelenina obsažené ve stravě jsou významným zdrojem antioxidantů pro tělo, především jsou to pak rajčata, brokolice, borůvky a právě jablka.

Dřívější studie již prokázaly schopnost antioxidantů z jablek prodlužovat délku života testovaných zvířat (Bellion et al., 2010). V aktuální studii vědci zkoumají, jestli právě jablečné antioxidanty - polyfenoly - mají stejnou schopnost u octomilek (Peng et al., 2011).

Výzkumníci zjistili, že jablečné polyfenoly nejen prodlužují průměrnou délku života octomilek, ale také pomáhají podporovat jejich schopnost chodit, šplhat a pohybovat se. Navíc jablečné polyfenoly snížily hladiny různých biochemických látek, které jsou považovány za průvodce a podporu stárnutí.

Tato studie pozitivně podpořila obecné mínění o jablku, jako o zdravé potravině, která pozitivně působí na lidské tělo a procesy v něm probíhající.

Autor: Jakub Málek


Použité zdroje:

Originální text studie:

Peng C, Chan H Y E, Huang Y, Yu H, a Chen Z (2011): Apple Polyphenols Extend the Mean Lifespan of Drosophila melanogaster. In  J. Agric. Food Chem., 2011, 59 (5), pp 2097-2106. [online]. cit. 6. 3. 2011

Připraveno podle:

Woods M (2011): Polishing the apple's popular image as a healthy food. In American Chemical Society. [online]. cit. 6. 3. 2011

Další použité zdroje:

Medical News Today (2011): An Apple A Day Keeps The Grim Reaper Away. In medicalnewstoday.com. [online]. cit. 6. 3. 2011

Bellion P, Digles J, Will F, Ditrich H, Baum M, Eisenbrand G a Janzowski C (2010): Polyphenolic Apple Extracts: Effects of Raw Material and Production Method on Antioxidant Effectiveness and Reduction of DNA Damage in Caco-2 Cells. In  J. Agric. Food Chem., 2010, 58 (11), pp 6636-6642.DOI: 10.1021/jf904150x. [online]. cit. 6. 3. 2011

Wojdyło A, Oszmiaski J a Laskowski P (2008): Polyphenolic Compounds and Antioxidant Activity of New and Old Apple Varieties. In  J. Agric. Food Chem., 2008, 56 (15), pp 6520-6530. DOI: 10.1021/jf800510j. [online]. cit. 6. 3. 2011

Obrazové přílohy:

polyphenol.jpg: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Tannic_acid.svg/220px-Tannic_acid.svg.png

volne_radikyl_utok.jpg: http://www.darwinstable.com/wp-content/uploads/2010/07/cell-attacked.png

titulní obrázek: http://www.sxc.hu/photo/1100990


68

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn