Datum: 21.4.2011
Nová studie Peng et al. (2011), publikovaná v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry, přináší vědecké důkazy o tom, že konzumace jablek, které obsahují zdraví prospěšné antioxidanty, prodlužuje délku života pokusných zvířat až o 10 %. Tyto nové poznatky, získané díky testům na octomilkách (Drosophila melanogaster), podporují podobné výsledky jiných studií prováděných na jiných zvířatech nebo lidech (např. Wojdyło et al., 2008).
Vědecký tým zmiňuje, že škodlivé substance produkované v těle - nazývané volné radikály - způsobují nežádoucí změny, které hrají významnou roli v procesu stárnutí a u některých onemocněních. Látky známé jako antioxidanty umějí působit proti těmto změnám, zpomalovat je nebo je úplně zastavit.
Ovoce a zelenina obsažené ve stravě jsou významným zdrojem antioxidantů pro tělo, především jsou to pak rajčata, brokolice, borůvky a právě jablka.
Dřívější studie již prokázaly schopnost antioxidantů z jablek prodlužovat délku života testovaných zvířat (Bellion et al., 2010). V aktuální studii vědci zkoumají, jestli právě jablečné antioxidanty - polyfenoly - mají stejnou schopnost u octomilek (Peng et al., 2011).
Výzkumníci zjistili, že jablečné polyfenoly nejen prodlužují průměrnou délku života octomilek, ale také pomáhají podporovat jejich schopnost chodit, šplhat a pohybovat se. Navíc jablečné polyfenoly snížily hladiny různých biochemických látek, které jsou považovány za průvodce a podporu stárnutí.
Tato studie pozitivně podpořila obecné mínění o jablku, jako o zdravé potravině, která pozitivně působí na lidské tělo a procesy v něm probíhající.
Autor: Jakub Málek
Použité zdroje:
Originální text studie:
Peng C, Chan H Y E, Huang Y, Yu H, a Chen Z (2011): Apple Polyphenols Extend the Mean Lifespan of Drosophila melanogaster. In J. Agric. Food Chem., 2011, 59 (5), pp 2097-2106. [online]. cit. 6. 3. 2011
Připraveno podle:
Woods M (2011): Polishing the apple's popular image as a healthy food. In American Chemical Society. [online]. cit. 6. 3. 2011
Další použité zdroje:
Medical News Today (2011): An Apple A Day Keeps The Grim Reaper Away. In medicalnewstoday.com. [online]. cit. 6. 3. 2011
Bellion P, Digles J, Will F, Ditrich H, Baum M, Eisenbrand G a Janzowski C (2010): Polyphenolic Apple Extracts: Effects of Raw Material and Production Method on Antioxidant Effectiveness and Reduction of DNA Damage in Caco-2 Cells. In J. Agric. Food Chem., 2010, 58 (11), pp 6636-6642.DOI: 10.1021/jf904150x. [online]. cit. 6. 3. 2011
Wojdyło A, Oszmiaski J a Laskowski P (2008): Polyphenolic Compounds and Antioxidant Activity of New and Old Apple Varieties. In J. Agric. Food Chem., 2008, 56 (15), pp 6520-6530. DOI: 10.1021/jf800510j. [online]. cit. 6. 3. 2011
polyphenol.jpg: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Tannic_acid.svg/220px-Tannic_acid.svg.png
volne_radikyl_utok.jpg: http://www.darwinstable.com/wp-content/uploads/2010/07/cell-attacked.png
titulní obrázek: http://www.sxc.hu/photo/1100990
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Jedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje trvanlivost jahodv
Nanovláknové mikrosféry jsou slibné v léčbě diabetických vředů