Tým německých vědců vnesl světlo do problematiky vývoje výjímečné schopnosti člověka trávit mléčné cukry.
Je známo, že schopnost pít mléko v dospělosti je Evropanům a některým africkým národům dána genetickou mutací, která se rozšířila před třemi až sedmi tisíci let ve východní Africe a jen o něco dříve také v Evropě.
Ve vědeckém světě proti sobě bojovaly 2 teorie. Co bylo dříve? Došlo k rozvoji pastevectví u populací, které měly již dříve schopnost pít mléko, nebo se tato schopnost u lidí vyvinula až s rozvojem pastevectví?
Vědci analyzovali 3,8 až 6 tisíc let staré kosti a zuby z pozůstatků lidí nalezených na území Německa, Maďarska, Polska a Litvy. Extrahovanou DNA testovali na výskyt nejběžnějších mutací pro schopnost pití mléka vyskytujících se v současnosti v Evropě, ale žádné shodné mutace nenašli.
Výsledky podporují teorii číslo dvě: Široké rozšíření mutací umožňujících lidem trávení (pití) mléka v dospělosti nastalo s rozvojem pastevectví. Již dříve se sice vyskytovaly mutace, které pití mléka umožňovaly, ale tato výhoda nemohla být prokázána v praxi. Jakmile došlo k rozvoji pastevectví, jedinci, jejichž genom vykazoval zmíněnou mutaci, byli oproti ostatním vysoce zvýhodněni v důsledku snazšího způsobu obživy.
Zdroj: "www.nature.com":[ http://www.nature.com/news/2007/070226/full/070226-4.html]
49
Komentáře / diskuse
Váš komentář:
Kráva produkující odstředěné mléko - Vědci z Nového Zélandu vyšlechtili krávu, která produkuje mléko s netradičním složením (29.5.2007)