Datum: 7.4.2025
Odborníci brazilského institutu S?o Carlos Institute of Chemistry na University of S?o Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).
Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly už po 4 dnech.
Jak uvedla vedoucí výzkumu Mirella Romanelli Vicente Bertolová, použitím jejich jedlého biofilmu lze zhruba zdvojnásobit životnost jahod a zpomalit jejich vysychání. Biofilm současně uchovává charakteristickou chuť, texturu i vůni jahod.
Vedoucí týmu Stanislau Bogusz Junior upozorňuje, že obvykle přes 40 procent granátového jablka tvoří jeho kůra, která se vyhazuje jako odpad. S kolegy se snažili extrahovat z tohoto odpadu fenolické látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky.
Když uspěli s vývojem vhodné metody extrakce, vytvořili biofilm z želatiny a chitosanu, který obohatili extraktem z granátového jablka.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Mirella Romanelli Vicente Bertolo.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
DNA - Lidskou DNA má pohltit polární led
Bioreaktor zajistí automatizované pěstování kmenových buněk
Proteinové nanočástice mohou polapit a neutralizovat mnoho částic viru SARS-CoV-2