Hlavní stranaZpravodajstvíJedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje...

Jedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje trvanlivost jahodv

Datum: 7.4.2025 

Odborníci brazilského institutu S?o Carlos Institute of Chemistry na University of S?o Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).

Kredit: Mirella Romanelli Vicente Bertolo.Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly už po 4 dnech.

Jak uvedla vedoucí výzkumu Mirella Romanelli Vicente Bertolová, použitím jejich jedlého biofilmu lze zhruba zdvojnásobit životnost jahod a zpomalit jejich vysychání. Biofilm současně uchovává charakteristickou chuť, texturu i vůni jahod.

Vedoucí týmu Stanislau Bogusz Junior upozorňuje, že obvykle přes 40 procent granátového jablka tvoří jeho kůra, která se vyhazuje jako odpad. S kolegy se snažili extrahovat z tohoto odpadu fenolické látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky.

Když uspěli s vývojem vhodné metody extrakce, vytvořili biofilm z želatiny a chitosanu, který obohatili extraktem z granátového jablka.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Mirella Romanelli Vicente Bertolo.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn