Hlavní stranaZpravodajstvíHoubové kompostování omezuje šíření patogenů a genů s...

Houbové kompostování omezuje šíření patogenů a genů s rezistencí

Datum: 23.4.2025 

Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství.

Kredit: Liu et al. (2025), Environmental Science & Technology.Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin.

Badatelé vycházeli z velkého množství dostupné zemědělské organické hmoty, včetně materiálu z pěstování hub, v provincii Jün-nan. Vybrali si vzácnou jednou límcovku vrásčitoprstennou (Stropharia rugosoannulata) jako médium pro vytvoření cirkulárního systému Livestock-Crop-Mushroom (LCM).

Čínský tým také použil postupy multi-omics (metagenomiku a sekvenování) spolu s funkční analýzou genů, aby objasnili vliv biohnojiv LCM na mikrobiální společenství spojená s plodinami. Tyto poznatky se mohou stát základem účinné strategie pro udržitelné využívání agronomického organického odpadu a zmírňování zemědělských mikrobiologických rizik.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Liu et al. (2025), Environmental Science & Technology.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn