Datum: 8.10.2018
GM sója byla získána vnesením genu slunečnice s odolností vůči suchu do sóji, a to prostřednictvím Agrobacteria tumefaciens. Za odolnost vůči suchu je zodpovědný gen HB4, který lze kromě sóji aplikovat také v pšenici. Modifikovaná sója byla následně testována tři roky na poli. Výsledky ukazují, že GM sója se nutričně neliší od klasické sóji, není zdravotně závadná pro lidi ani zvířata a nemá negativní vliv na životní prostředí.
GM osivo vyvinuli vědci působící v National Scientific and Technical Research Council a na National University of Litoral. Majitelem GM osiva je argentinská biotechnologická firma Bioceres, resp. Verdeca.
Vývoj první GM sóji odolné vůči suchu a její schválení pro komerční užití (již v roce 2015) odráží postoj argentinské vlády, která výrazně podporuje používání genetických modifikací pro zvýšení zemědělské produkce. Argentina je aktuálně jedním z celosvětových lídrů v pěstování GM plodin, má třetí největší rozlohu pěstovaných GM plodin (za USA a Brazílií) a GMO využívá cca 130.000 tamních farmářů. Dle vyjádření argentinského ministra zemědělství Dr. Luise Miguela Etchevehere z března 2017 je jejich cílem stát se vůdčí zemí ve vývoji, regulaci a bezpečného a pragmatického používání zemědělských biotechnologií.
Zdroj:
http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/
Převzato z:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Práce - Nabídky práce pro studenty
Viry by mohly pomoct se šlechtěním nových plodin
Látka ze zubní pasty je základem jedlého tranzistoru