Datum: 14.6.2024
Asi tři čtvrtiny novorozenců světa dostává v prvních 6 měsících života dětskou výživu. Buď jako jedinou stravu nebo jako doplněk ke kojení. Používaná dětská výživa přitom sice poskytuje čerstvě narozeným dětem nutné základní živiny, ale současně neodpovídají plnému nutričnímu profilu lidského mléka.
Je to z části kvůli tomu, že lidské mléko obsahuje unikátní směs asi 200 různých prebiotických cukrů, které fungují jako prevence infekcí a zároveň podporují růst zdraví střevní mikroflóry. Ve většině případů je ale velice obtížné tyto cukry vyrábět.
Výzkumný tým vedený odborníky amerických University of California, Berkeley a University of California, Davis to chce změnit, s pomocí geneticky vylepšených rostlin.
Jak plyne z jejich nové studie, zveřejněné časopisem Nature Food, badatelé přeprogramovali mechanismy tvorby cukrů v rostlinných buňkách, čímž přiměli rostliny vyrábět řadu různých cukrů z lidského mléka, včetně oligosacharidů. Díky tomu by časem mohly vzniknout zdravější a zároveň ekonomicky výhodné recepty pro dětskou výživu, případně i pro výživnější rostlinná mléka pro dospělé.
Collin Barnum a jeho kolegové přiměli rostliny k výrobě zmíněných cukrů lidského mléka tím, že geneticky modifikovali geny zodpovědné za enzymy, které se podílejí na výrobě cukrů v rostlinné buňce. Vyzkoušeli to na australském tabáku Nicotiana benthamiana, který je oblíbenou modelovou rostlinou ve výzkumu.
Jejich úsilí bylo úspěšné. Geneticky upravené tabáky produkovaly 11 oligosacharidů lidského mléka a další komplexní cukry, které mají podobnou stavbu.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Barnum et al. (2024), Nature Food.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
Asertivita - Buďte asertivní. Asertivita a jak na to.
Enzymy v pavoučím jedu mají značný bioekonomický potenciál
Biotech mikročočky inspirované houbovci otevírají nové možnosti v optice