Hlavní stranaZpravodajstvíGeneticky vylepšené kvasinky těží cenné suroviny z...

Geneticky vylepšené kvasinky těží cenné suroviny z moči

Datum: 18.6.2025 

Vědci Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), UC Irvine a University of Illinois Urbana-Champaign (UIUC) použili biologii a s její pomocí zařídili přeměnu lidské moči na hodnotné suroviny.

Kredit: Behzad Rad/Berkeley Lab.Geneticky vylepšili kvasinky a s jejich pomocí vytahovali chemické látky z moči. Z nich pak vytvořili hydroxyapatit, minerál založený na vápníku a fosforu, který obvykle vyrábějí živočichové pro své zuby a kosti.

Komerční hydroxyapatit se využívá v chirurgii a v zubním lékařství k opravám poškozených struktur. Současně jde o velmi slibný konstrukční materiál, protože je lehký a pevný. Rovněž by mohl nahradit některé typy plastů.

Jejich výzkum, publikovaný v Nature Communications, nabízí ekonomicky přijatelnou výrobu hydroxyapatitu a současně i praktický mechanismus, který může snížit náklady na čištění vody nebo výrobu hnojiva a přispět k rozvoji dalších „kvasinkových“ technologií, které by mohly recyklovat chemické látky na užitečné produkty.

Hvězdou nové metody je geneticky vylepšený kmen kvasinky Saccharomyces boulardii, který je blízký pivním nebo pekařským kvasinkám. S. boulardii je expert na vytahování chemických prvků z okolí a jejich ukládání do buněk.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Behzad Rad/Berkeley Lab.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

logo_physorg.jpg (13 KB)


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 


LinkedIn