Datum: 14.12.2011
Tým z Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích pod vedením Oxany Habuštové přinesl výsledky tříletého výzkumu zaměřeného na možný negativní vliv geneticky upravených plodin na životní prostředí. Vědci zkoumali celkem 25 polí, každé o velikosti 5 hektaru. U každé z nich byl sledován výskyt přibližně 200 druhů bezobratlých živočichů a jejich druhová skladba. Důležitým faktorem byla také přítomnost přirozených nepřátel nejběžnějších škůdců. Při výzkumu vědci použili kukuřici MON 88017, která je odolná vůči bázlivci kukuřičnému. Tento mandelinkovitý brouk představuje hrozbu pro čím dál větší území Evropy - žere květenství a jeho larvy napadají kořeny. Jedinou ochranou bylo doposud střídání plodin a chemické insekticidy. Použitá kukuřice produkuje bílkovinu Cry3Bb a je proti bázlivci velmi odolná. Navíc dobře snáší glyfosát, který se používá jako herbicid při vysetí klasické kukuřice. Poté, co kukuřice vyklíčí, je třeba pole zbavit nových plevelů pomocí účinnějších herbicidů, které zatěžují životní prostředí. V případě geneticky upravené plodiny stačí použít jednou glyfosát po vyklíčení rostliny. Množství získaných dat jednoznačně prokázalo, že geneticky modifikovaná kukuřice nemá negativní vliv na biodiverzitu ani na počet bezobratlých živočichů. Naopak díky nenásilnému potlačení škůdců se snižuje výskyt jimi přenášených houbových nákaz, které obsahují nebezpečné mykotoxiny. Výzkum také vyvrátil dřívější obavy z křížení geneticky upravené kukuřice s běžně používanými odrůdami. Naopak se ukazuje, že použití geneticky modifikovaných plodin je cestou k trvale udržitelnému zemědělství.
Foto: www.sxc.hu
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
DNA - Lidskou DNA má pohltit polární led
Brigády pro studenty - Nabídky zajímavých brigád pro studenty
Metanogenní mikroby zařídí přímou recyklaci uhlíku z továrního kouře
Nejmenší těstoviny světa pomohou hojit rány