9.3.2022 | Zpravodajství
Australští odborníci zjistili, že protein citlivý na dotyk, který se běžně vyskytuje v kůži, se nachází i ve střevech. Zdá se, že tam detekuje přítomnost stravy a v případě potřeby spouští kontrakce.
7.3.2022 | Zpravodajství
Výzkumný tým německého institutu the Leibniz Institute for Natural Product Research and Infection Biology – Hans Knöll Institute (Leibniz-HKI) v Jeně vyvinul novou metodu produkce komplexních přírodních látek v amébách.
4.3.2022 | Zpravodajství
Dřívější výzkum ukázal, že se do spodní vody dostávají těžké kovy, které unikají ze skládek, důlních operací a průmyslové výroby. Ty kovy je nutné z vody odstranit, což není jednoduché.
2.3.2022 | Zpravodajství
Pokud dokážeme stimulovat a ovládat buňky v mozku, přinese nám to nové účinné léčby neurologických poruch. V poslední době se již objevují první vlaštovky, které nám ukazují, jak by to mohlo fungovat.
28.2.2022 | Zpravodajství
Badatelé japonského centra RIKEN Center for Sustainable Resource Science (CSRS) vyvinuli novou metodu pro zlepšení kvality úrody, aniž by bylo nutné plodiny šlechtit či vytvářet GM odrůdy.
25.2.2022 | Zpravodajství
Vědci poprvé vytvořili umělé organické neurony, nervové buňky, které je možné propojit například s živou rostlinou, společně s umělou organickou synapsí. Jak neuron, tak synapse jsou z 3D tištěných organických elektrochemických tranzistorů.
25.2.2022 | Novinky z českých biotechnologií
Biotrin, z.s. pořádá společně s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) konferenci zaměřenou na téma nových technik šlechtění a jejich potenciálu pro boj s klimatickou změnou. Akce se koná ve čtvrtek 26. května 2022 v prostorách VŠCHT pod názvem „Nové techniky šlechtění (NBT) – naděje v boji s klimatickou změnou“.
23.2.2022 | Zpravodajství
Tělní tekutiny nebezpečných živočichů, jako jsou hadi a pavouci, nepatří k těm, s nimiž by se člověk chtěl setkávat. Vědci s nimi ale pracují a nacházejí v nich velmi užitečné látky pro pokročilou medicínu.
21.2.2022 | Zpravodajství
Umělé inteligence rozšiřují své portfolio do šlechtění ovoce. Klíčovým parametrem je přitom vůně ovoce. Úkolem inteligence je zjišťovat, jaké vůně a chemické látky dělají ovoce přitažlivějším pro zákazníky.
18.2.2022 | Zpravodajství
Syntetičtí biologové americké Northwestern University vyvinuli levné, snadno ovladatelné a příruční zařízení k testování vody, které během pár minut poskytne uživateli informaci, zda je voda pitná či nikoliv.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády - Brigády pro studenty
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Inteligence Plant Doctor monitoruje zdraví dřevin ve městech
Vylepšená kapalná nanopěna chrání před poraněním vnitřní orgány