Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Nadějná pšenice

6.5.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Přes komplikovanost svého dědičného zápisu neušla pšenice pozornosti molekulárních šlechtitelů a vzniklo několik mutantů a transgenních odrůd. Chemickou mutagenesí firma Cyanamid Crop Protection (nyní BASF Kanada) vyvinula odrůdu necitlivou na herbicidy na bázi imidazolinonu. Firma Monsanto standardně připravila transgenní odrůdu necitlivou na...

Pokračování článku


Rozsáhlá genetická různorodost v Africe odhalena

6.5.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Obrovská genetická studie africké populace odhaluje větší genetickou odlišnost kulturních skupin kontinentu než se dříve zdálo. Tato studie také dovoluje nahlédnout do původu současných lidí a afroameričanů. Byla publikována 29. dubna 2009 a objevila se také na internetových stránkách časopisu Science o den později. Do této doby, většina...

Pokračování článku


Revoluční pšenice

6.5.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Uvedli jsme, že pšenice má klíčovou úlohu ve výživě lidské populace. Díky tomu se v historii šlechtitelství zapsala natolik významným zlomem, že jeho autor byl oceněn v roce 1970 Nobelovou cenou. Jde o revoluci, tradičně nazývané Zelená a o jejího autora Normana Borlauga (narodil se25. března 1914 ve městě Cresco v Iowě). Patnáct let po druhé...

Pokračování článku


Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila přechod situace s prasečí (mexickou) chřipkou na fázi 5

4.5.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

větová zdravotnická organizace (The World Health Organization) oznámila 29. dubna 2009, že se zvýšil stav pohotovosti pro prasečí (mexickou) chřipku z fáze 4 na fázi 5. Fáze 5 znamená, že bezprostředně hrozí pandemie prasečí chřipky. „Tato zpráva stanovuje zemím vysoký stupeň bdělosti při výskytu chřipky a zápalu plic,“ řekla generální ředitelka...

Pokračování článku


Genetická stavba prasečí (mexické) chřipky připouští vytvoření vakcíny

4.5.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Genetická stavba viru prasečí chřipky, který nakažuje lidi po celém světě, vykazuje významné podobnosti v každé zemi, ve které se objeví. To by znamenalo, že infekce pochází z jednoho stejného kmene. Tento objev představuje dobrou zprávu pro ty, co se zabývají vývoj vakcíny proti prasečí chřipce. Toto bylo oznámeno během telekonference...

Pokračování článku


Červené brambory

30.4.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Letos byly krásné velikonoce. I u nás v Sedmpanech se udržely tradice a koledníci měli plné košíčky barevných vajíček. K obědu jsem však měli rybu s červenými bramborami. Ty jsou zde velmi oblíbené. Loni se na několika polích sklidily, mají slupku višňové barvy a jsou krásně žluté na řezu. Velmi chutné. Také se sklidilo několik ploch brambor...

Pokračování článku


Osekvenování DNA nekultivovatelných mikroorganismů

27.4.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Chceme-li nahlédnout do genomu bakterií, potřebujeme dostatečné množství DNA k analýze. Kultivační metody nám umožňují pomnožení bakterií na nebo v uměle připravených živných půdách za účelem zisku kolonií čistých bakteriálních kultur a dostatečného množství genetické informace. Převážná většina bakterií se ovšem řadí mezi nekultivovatelné...

Pokračování článku


Problémová pšenice

27.4.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Pšenice spolu s rýží patří mezi vedoucí zdroje výživy lidstva. Podle odhadu FAO (Organizace pro potraviny a zemědělství Spojených národů) zjišťuje asi 40% globálních potravin a 25% energie ve výživě rozvojových zemí. Prozatím však nemáme na polích odrůdy odvozené biotechnologickými postupy jako u kukuřice, rýže, sóji, řepky, brambor a dalších...

Pokračování článku


Nová detekční technologie bakterií v mléce

21.4.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Projekt PATHOMILK, financovaný Evropskou komisí, vyvíjí nový biosenzorický systém umožňující rychlou detekci patogenních bakterií v mléce. Na projektu spolupracuje 22 partnerů z řad výzkumných institucí, podniků a asociací ze Španělska, Itálie, Portugalska, Velké Británie, Kypru, Maďarska, Slovenska a České republiky. Naši zemi v konsorciu...

Pokračování článku


Účinnější nisinová antibiotika

20.4.2009   |   Autorské články a zajímavosti ze světa biotechnologií

Metody bioinženýrství umožnily vědcům z University College Cork vytvořit novou generaci přírodních antibiotik odvozenou od nisinu. Tyto antimikrobní látky jsou vytvořené tak, aby cíleně zneškodňovaly nebezpečné mikroorganismy, jako je MRSA nebo Listeria monocytogenes. Nisin je přírodní antibakteriální látka složená z 34 aminokyselin, kterou...

Pokračování článku


Stránka: Předchozí   52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68   Další

 


LinkedIn