Datum: 26.2.2025
Kvasinky je možné využít ke zpracování zemědělského a lesnického odpadu, stejně jako odpadu z mnoha odvětví průmyslu, na užitečné produkty. Nové, doposud neprozkoumané kmeny kvasinek mohou mít vlastnosti, které přispějí k rozvoji udržitelných technologií a výroby.
V Applied and Environmental Microbiology se objevila studie, ve které badatelé nasbírali a prozkoumali biotechnologický potenciál asi u 2 tisíc kmenů západoafrických kvasinek.
Jde o první výzkum svého druhu, který je výsledkem spolupráce mezi University of Nigeria a švédskými Chalmers University of Technology a University of Gothenburg. Šlo o sběr vzorků kvasinek z ovoce, kůry dřevin, půdy a vodních toků v Nigérii. Bioprospektoři tam pátrali po zajímavých kmenech kvasinek pro možné využití v praxi.
Zajímali je především kvasinky, které by bylo možné „zaměstnat“ v průmyslové výrobě biochemických produktů, farmaceutických látek, stejně jako ingrediencí pro potravinářský průmysl.
Zhruba 2 tisíce nasbíraných kmenů kvasinek bylo testováno v 70 různých podmínkách kultivace. Vědci mimo jiné testovali, jak si kvasinky poradí s růstem na různých typech substrátu s uhlíkem nebo dusíkem.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Karl Persson.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2025 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Zaměstnání nabídka - Nabídky zajímavých zaměstnání
Látka ze zubní pasty je základem jedlého tranzistoru
Xolografický 3D tisk vytváří živou tkáň pomocí světla