Datum: 30.1.2012
Tříletá studie hodnotící zdravotní účinky zkrmování geneticky modifikované Bt-kukuřice prasaty neprokázala žádný negativní zdravotní dopad. Bt-kukuřice je odolná proti hmyzímu škůdci - zavíječi kukuřičném. Genetickou modifikací byl do této odrůdy vnesen gen z bakterie Bacillus thuringiensis a tento gen tvoří v kukuřici Bt toxin, který hubí housenky zákeřného škůdce.
Výzkumný tým provedl krátkodobou (31 dní), středně dlouhou (110 dní) a generační studii, při které sledovali zdraví selat prasnic krmených Bt-kukuřicí. Nezjistili žádné nežádoucí účinky a zkrmování Bt-kukuřice prasatům různého věku by mělo být bezpečné. „Prase je považováno za modelový organismus pro člověka, vzhledem k anatomickým podobnostem trávicího traktu a fyziologii trávení. U lidí a prasat můžeme očekávat podobné dopady konzumace Bt-kukuřice." Vysvětluje irský vědec Peadar Lawlor.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
Syntetická protilátka by mohla být klíčem k univerzálnímu protijedu
Neuroprotézy se solárními panely by mohly navracet lidem zrak